Zwemmer Kamminga: ’Normaal gesproken kun je nu zien of het harde werken zich uitbetaalt in goede resultaten’

Arno Kamminga© Archieffoto ANP

Arno Kamminga
Katwijk

Verschillende regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. Het Leidsch Dagblad volgt onder andere Katwijker Arno Kamminga (25) in zijn voorbereiding.

,,Normaal gesproken breekt nu de periode aan waarin de wedstrijden zijn. De periode waarin je kan zien of het harde werken zich uit gaat betalen in goede resultaten.

Het is de mooiste tijd van het jaar nu. Normaal gesproken breekt de periode aan waarin de wedstrijden zijn. De periode waarin je kan zien of het harde werken zich uit gaat betalen in goede resultaten. Dat geldt ook voor mijn concurrenten in het buitenland. Omdat ik me al heb gekwalificeerd voor Tokio hoef ik tijdens de Eindhoven Qualification Meet niet helemaal in topvorm aan de start te staan, maar het is wel een wedstrijd waarin ik top wil presteren.

In deze tijd met corona is het de enige manier om een beetje te kijken hoe ik er voor sta ten opzichte van de anderen. Voor hen is het traditiegetrouw het moment om een startbewijs voor de Olympische Spelen te bemachtigen. Nederland heeft ervoor gekozen dit in een vroegtijdig stadium te doen. En daar ben ik heel blij mee. Mijn voornemen is om hard te zwemmen. Heel hard. En dat moet lukken in Eindhoven. Een prachtig zwembad, maar helaas zonder publiek.

In dit gekke jaar zijn er niet veel momenten waarin je lekker kan racen. Het hoort de leukste fase in het jaar te zijn. Nu hebben we twee trainingskampen en een wedstrijd in Marseille achter de rug in de afgelopen twee maanden. Natuurlijk hoop ik op een persoonlijk record op de 50, 100 of 200 schoolslag. Dat zouden ook meteen Nederlandse records.

Na de EQM heb ik drie dagen vrij. Dan slaap ik eindelijk weer in mijn eigen bed. Dat is lekker na zo’n lange afwezigheid.

De EQM is super. En het Europees kampioenschap daarna in mei in Boedapest natuurlijk ook. Het zijn geweldige toernooien met een sterk deelnemersveld. Toch staat alles in het teken van de ultieme races eind juli in Tokio. Daarom zijn dit soort wedstrijden zeer waardevol voor me. Zonder of met persoonlijke records vind ik het geslaagd als ik er iets van leer of meeneem wat mijn topprestatie tijdens de Olympische Spelen ten goede komt.”

Lees ook: Zwemmer Arno Kamminga (Katwijk) scherpt Nederlands record op 50 meter school aan [video]

trainen voor tokio

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.