Veelbesproken trainer Vincent Wevers mag van turnbond niet naar Olympische Spelen. Besluit is gevolg van onthullingen over misstanden

Vincent Wevers met zijn dochter Lieke.

Vincent Wevers met zijn dochter Lieke.© Foto EPA

Marco Knippen
Beekbergen

De impact van ’dossier turnmisbruik’, de verzamelterm voor het grensoverschrijdend gedrag met structureel karakter in de afgelopen decennia, leidt er 3,5 maand voor de Olympische Spelen toe dat turnbond KNGU heeft besloten om bondstrainer Vincent Wevers niet naar Tokio te laten afreizen.

Ook andere privétrainers worden geweerd. Aimee Boorman, de Amerikaanse die viervoudig olympische kampioene Simone Biles opleidde, krijgt een rol in de begeleiding.

Met het besluit hoopt de KNGU rust rondom de nationale vrouwenselectie te creëren. Die bevindt zich in het oog van een orkaan, sinds oud-bondscoach Gerrit Beltman eind juli vorig jaar in deze krant niet alleen toegaf dat hij zich te buiten was gegaan aan fysieke en geestelijke mishandeling, maar ook dat hij niet de enige was. Zijn bekentenis leidde tezamen met getuigenissen van tien (ex-)turnsters de wervelstorm in. Na de publicatie werd onder anderen Wevers van wanpraktijken beschuldigd.

,,Door alles wat er in het turnen en rondom de coaches speelt, heerst er onduidelijkheid en onzekerheid’’, aldus technisch directeur Mark Meijer. ,,Die willen we wegnemen. We realiseren ons dat het een ingrijpend besluit is.’’

Met name de afwezigheid van de in opspraak geraakte Wevers is opvallend. In 2016 werd hij Coach van het Jaar, nadat de door hem begeleidde dochter Sanne in Rio de Janeiro met haar balkoefening olympisch goud veroverde. In Tokio wil ze haar titel verdedigen. Sanne Wevers (29) wordt, net als haar tweelingzus Lieke, al haar hele sportcarrière door haar vader getraind. Meijer: ,,Ik snap daarom dat het een heftige boodschap is.’’

Momenteel lopen er bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) tuchtzaken tegen 25 trainers, onder wie Wevers. Daarnaast worden eind deze maand de conclusies en aanbevelingen van het onafhankelijk onderzoek naar aard en omvang van de misstanden bekend.

Vooruitlopend op de bevindingen besloot bondscoach Gerben Wiersma vorige maand op te stappen. Hij zei de ’overtuiging, het enthousiasme, de toewijding en energie’ te missen. De verbanning van Wevers, Nico Zijp en Wolther Kooistra volgt overigens na het komende EK, waarvoor nog geen turnsters zijn aangewezen. Het drietal mag de eigen turnsters wel in de aanloop naar de Spelen blijven trainen, net als de al eind vorig jaar door de KNGU in de ban gedane Patrick Kiens en Frank Louter.

De komst van Aimee Boorman, die samen met interim-bondscoach Bram van Bokhoven en José van der Veen de olympische begeleidingsstaf vormt, kan worden uitgelegd als een breuk met het verleden. De Amerikaanse belichaamt het ’turnen nieuwe stijl’: zij is een voorvechter van een mensvriendelijke aanpak.

Lees hier alle verhalen over misstanden in de turnwereld

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.