17 miljoen euro subsidie voor nieuwe stamcelfabriek van LUMC
© Archieffoto ANP
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangt 17 miljoen euro voor een proeffabriek voor regeneratieve geneeskunde. Deze vorm van geneeskunde richt zich op het herstel van zieke en versleten weefsels en organen.
Het kabinet maakte vrijdag bekend 56 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds aan RegMed XB te geven, een samenwerkingsverband tussen universiteiten en universitaire ziekenhuizen, waar het LUMC onderdeel van is. De subsidie wordt geïnvesteerd in nieuwe faciliteiten waar stamceltherapieën- en technologieën voor chronische zieken worden ontwikkeld.
Het ontwikkelen van de technologieën bij regeneratieve geneeskunde is ingewikkeld. Er wordt met levende menselijke materialen gewerkt, waardoor het proces moet voldoen aan hoge kwaliteitseisen. De universiteiten en bedrijven die nu aan deze technologieën werken, hebben hier nog niet de juiste middelen voor. De subsidie van het Nationaal Groeifonds moet deze ontwikkeling versnellen. In de proeffabriek moet de ontwikkeling en kleinschalige productie van stamcellen en weefsels voor patiënten plaatsvinden. De fabriek krijgt afdelingen in Leiden, Eindhoven, Maastricht en Utrecht.
Diabetes
Nederlandse, en specifieker Leidse onderzoekers, lopen op dit terrein voorop in Europa. Leiden is goed in stamcelonderzoek en het genezen van nierziekten, diabetes type 1, artrose en hart- en vaatziekten blijkt binnen handbereik te liggen. Hoogleraar Eelco de Koning doet onderzoek naar nieuwe behandelopties: „Deze toekenning is fantastisch. Hierdoor kunnen we ons micro-orgaanmodel verder ontwikkelen om diabetes beter te begrijpen en nieuwe therapieën te ontwikkelen.”
Volgens RegMed-bestuurder en LUMC-decaan Pancras Hogendoorn wil het LUMC samen met de universiteit, gemeente en provincie het Leidse deel van de nieuwe fabriek op het Bio Science Park realiseren.