Zwemster Heemskerk overklast Van Roon in strijd olympisch ticket: tranen na persoonlijk record [video]

Opluchting bij Femke Heemskerk nadat ze in Eindhoven de ’swim-off’ heeft gewonnen.© Foto ANP

Van onze verslaggever
Eindhoven

Zwemster Femke Heemskerk heeft bij de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen in Eindhoven een startbewijs bemachtigd voor de 50 meter vrije slag.

Haar concurrente Valerie van Roon, die zich eind vorig jaar dacht te hebben gekwalificeerd voor Tokio, slaagde er vrijdagavond in de finale niet in de tijd van Heemskerk uit de series (24,28) te overtreffen. Van Roon tikte in 24,84 als derde aan, achter Ranomi Kromowidjojo (24,11) en Heemskerk (24,43).

„Ik ben trots en opgelucht”, zei de 33-jarige Roelofarendsveense. „Het was niet makkelijk, helemaal gezien de omstandigheden. De datum 9 april stond dik in mijn agenda. Ik keek hier naar uit, maar ik ben ook blij dat het weer voorbij is. Het was geen makkelijke weg om hier te komen. Die emoties kwamen vanochtend na de series los.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Heemskerk miste in december het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam omdat ze kort daarvoor in quarantaine moest vanwege een positieve coronatest van haar man. Van Roon voldeed daar met 24,63 aan de limiet voor de Spelen en was sneller dan de tijd die Heemskerk had staan (24,71). De 22-jarige Van Roon zou daarom samen met Kromowidjojo op dit nummer naar Tokio gaan. De afwezige Heemskerk legde zich daar echter niet bij neer.

De routinier, die al aan drie Spelen meedeed, eiste een extra kans en haalde uiteindelijk via een tuchtzaak haar gelijk. „Het kostte veel energie. Ik kan het iedereen afraden, maar ook aanraden. Voor mij was er geen andere mogelijkheid dan voor mezelf opkomen. Dat heb ik gedaan.”

Afgesproken werd dat Heemskerk en Van Roon in Eindhoven beiden nog een kans zouden krijgen om hun tijd te verbeteren. Heemskerk, op de 100 vrij al zeker van een olympisch ticket, greep die kans met beide handen aan. Ze zette in de series een dik persoonlijk record neer en vierde dat met een paar ferme klappen op het water, waarna de tranen kwamen.

„Iedereen zat hier naar te kijken, iedereen had het er over. Dat voelde ik ook wel. Ik ben vooral blij dat ik dat aan kon. Daar ben ik eigenlijk wel heel trots op. Het was een heel heftig proces. Maar nu is het gewoon klaar.”

Bestolen

Voor Valerie van Roon voelt het alsof ze is bestolen van een olympisch ticket. Dat zei de 22-jarige zwemster na de finale van de 50 meter vrije slag bij het kwalificatietoernooi in Eindhoven. „Ik had me volgens alle regels en reglementen gekwalificeerd, ik heb negatieve testen gehad en in quarantaine gezeten. Alles volgens de regels. Uiteindelijk is dat olympische ticket uit mijn handen gerukt door juridische procedures. Dat is hoe het is”, zei Van Roon, vechtend tegen de tranen.

De jonge zwemster vierde begin december in Rotterdam feest toen ze zich met een tijd van 24,63 seconden plaatste voor de Spelen. Van Roon zou samen met Ranomi Kromowidjojo in Tokio in actie komen op dit nummer, tot de juridische strijd begon.

„Ik werd betrokken bij iets waar ik nooit bij betrokken had mogen worden”, aldus Van Roon. „Het was: joh, los jij het maar op. Ik moest de kastanjes uit het vuur halen voor alle partijen. Ik had twee keuzes, beide waren heel vervelend, dus wat moet je dan kiezen? Het was altijd in mijn nadeel. Als ik niet akkoord was gegaan met deze oplossing, dan had ik daar nog maanden mee gezeten. Het is na een paar heel vervelende maanden heel zuur om met niets in je handen te staan. Dat is aan een paar partijen te wijten. Ik heb geen zin om hier verder een juridische strijd over te voeren. Maar het is een feit dat de KNZB in de eerste plaats de reglementen niet goed heeft opgeschreven.”

Van Roon zag Heemskerk vrijdagochtend in de series met 24,28 ruim onder haar 24,63 duiken. Het gebeurde vlak voordat ze zelf het water in moest. „Ja, natuurlijk kreeg ik dat mee. Hoe kan je dat niet mee krijgen als het door het hele stadion wordt geroepen? Maar ik moest gewoon mijn eigen race zwemmen. Het blijft één baantje. Ik heb dat baantje al honderden, duizenden keren gedaan. Ook richting de finale wist ik dat ik nog een kans had. Er was nog niets verloren. Als je een baan hebt, heb je een kans.”

Van Roon kwam echter niet verder dan 24,85 (series) en 24,84 (finale). Haar olympische droom eindigde daardoor langs de rand van het zwembad in Eindhoven in tranen.

Lees ook: Moment van de waarheid breekt aan voor zwemster Femke Heemskerk: kan ze in Eindhoven het ticket voor Tokio afpakken van Valerie van Roon?

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.