Leidse kunstenares Lisa van der Heijden wint Jacob Hartog Prijs 2021

Schilderij van Lisa van der Heijden.

Theo de With
Leiden

Lisa van der Heijden uit Leiden heeft de Jacob Hartog Prijs 2021 gewonnen.

De prijs wordt sinds 1952 jaarlijks uitgereikt in Pulchri Studio in Den Haag. De zeventigste uitreiking gebeurde afgelopen zaterdagmiddag vanwege de coronabeperkingen digitaal.

Het doel van de prijs is het bevorderen van de beoefening van de schilder- en beeldhouwkunst en de belangstelling hiervoor. De prijs wordt toegekend aan een kunstenaar die lid is van de kunstenaarsvereniging Pulchri, die aan het Lange Voorhout in Den Haag een eigen onderkomen heeft. Voor de winnaar is een geldbedrag van 2500 euro beschikbaar.

De jury boog zich dit jaar voor de zeventigste editie van de prijs over 189 kunstwerken, die door 121 kunstenaars waren ingeleverd voor de Voorjaarssalon. Uit deze inzendingen koos de jury drie genomineerden: Manja Hazenberg, Dana Lamonda en de uiteindelijke winnaar Lisa van der Heijden.

De jury is onder de indruk van haar schilderij zonder titel. ’Dit is waar schilderkunst over gaat’, aldus het juryrapport. ’Vanuit elke hoek beleef je het kunstwerk anders. Je ziet telkens een andere kleurenlaag naar boven borrelen. Het werk beweegt en zindert.’

In 2020 won ook een Leidse kunstenaar: Marjolein van Haasteren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.