Twitter maakt einde aan account ’Vizier Op Links’

De sticker die Nadia Bouras op haar voordeur vond.© Foto Twitter

Wilfred Simons
Leiden

Met een kort ’good riddance’ verwelkomde de Leidse historica Nadia Bouras het opschorten van het Twitteraccount van de mysterieuze internettrol ’Vizier Op Links’. Zij kreeg op zondag 21 maart de schrik van haar leven nadat zij op haar huisdeur een sticker aantrof, met daarop de mededeling dat zij werd ’geobserveerd’.

Twitter geeft verder geen toelichting, maar politiek commentator Chris Aalberts, columnist van deze krant en zelf ook soms onderwerp van bedreiging en belediging, sprak er in elk geval zijn opluchting uit dat deze ’smerige griezel’ offline was gehaald.

De bedreiging van Bouras, maar ook van de Nijmeegse GroenLinks-politicus Huub Bellemans, schrijver Aafke Romijn en cabaretier Martijn Koning, veroorzaakte grote ontzetting in de academische wereld. De Universiteitsraad van de Universiteit Leiden riep het college van bestuur op om alles te doen om haar onderzoekers te beschermen.

Lees ook: Stickers van Vizier op Links ’onacceptabel en verwerpelijk’, vindt Universiteitenkoepel

Ook de vereniging van universiteiten (VSNU), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap namen het voor Bouras op. Voorzitter Henk te Velde riep historici op ’om zich uit te spreken tegen dergelijke praktijken en pal te staan voor bedreigde collega’s’.

,,Niet alleen is dit een inbreuk op de persoonlijke vrijheid en veiligheid van de historicus en haar familie in kwestie, het is ook een aantasting van de academische vrijheid én van de vrijheid van meningsuiting in het algemeen.

Deugcultuur

In een reactie op de website zegt ’Vizier op Links’ dat het niet terugkeert op Twitter. In een reactie noemen de schimmige figuren die zich achter de website verschuilen, Twitter ’een aflopende zaak’ met een ’verstikkende deugcultuur’.

,,Accounts die zich voordoen als Vizier Op Links, zijn dus nep.’’ Inderdaad is een nieuw account, dat zich ’Vizier op linkz’ noemt, alweer op Twitter gesignaleerd, maar dat is dus kennelijk geen spreekbuis van het radicaal-rechtse actieplatform.

Op de eigen website geeft Vizier Op Links zoveel privégegevens van haar doelwitten prijs, dat ze voor ’sympathisanten’ niet moeilijk te vinden zijn. Vrijdagmorgen zei justitieminister Ferd Grapperhaus dat hij wil onderzoeken ’of dit soort internetmisbruik al voldoende strafbaar is of dat er extra wetgeving nodig is’. Vizier Op Links legt een relatie met het offline halen van het account en de verklaring van Grapperhaus.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.