’We snappen het verschil tussen een voorronde en een finale’, aldus de Leidse roeister Nicole Beukers die net als Karolien Florijn haar Europese titel prolongeerde

Nicole Beukers.© Foto ANP

Coen Eggenkamp
Varese

Nicole Beukers en Karolien Florijn prolongeerden in het Italiaanse Varese beiden hun Europese titel.

Beukers was met Laila Youssifou, Inge Janssen en Olivia van Rooijen de beste in de dubbelvier, terwijl Florijn voor de derde keer op rij de Europese titel pakte in de vier-zonder-stuurvrouw. Dat deed ze met Ellen Hogerwerf, Ymkje Clevering en Veronique Meester.

Beide boten lagen vrijwel de gehele race aan kop en hielden op de finish slechts een kleine marge over. Groot-Brittannië finishte slechts 0,42 seconden later dan de vier van Beukers, de Ieren kwamen 0,49 seconden later over de streep dan de boot van Florijn.

,,Vorig jaar ging het beduidend makkelijker, maar tactisch hebben we een goede race gevaren. Doordat we voor lagen konden we reageren op onze concurrenten”, aldus Florijn. ,,We wisten uit de voorwedstrijd dat Ierland sterk zou zijn dus daar hielden we ook rekening mee. In een olympisch jaar is iedereen sterker dus dan wordt de lat hoger gelegd. Maar ik denk ook dat we nog wel verbeterpunten hebben richting Tokio.”

Ook de ploeg van Beukers kwam sterk uit de startblokken. Dit nadat ze in de voorronde nog ruim klop hadden gekregen van de Britten. ,,Op zich was die race helemaal niet slecht, maar het was net niet fel genoeg. Dat was vandaag een stuk beter.”

Een half jaar geleden overkwam de ploeg precies hetzelfde bij vorig EK toen ook de eerste race werd verloren. Met twee roeisters uit de zilveren boot van Rio kan de ploeg teren op een berg aan ervaring. ,,Misschien gaf dat inderdaad wel de doorslag. Wij zijn ook allemaal zenuwachtig, maar we snappen wel het verschil tussen een voorronde en een finale.”

Stef Broenink greep met zijn partner Melvin Twellaar nét naast de hoofdprijs. ,,We wisten dat Frankrijk sterk zou zijn, maar zilver was toch even slikken. We waren goed voorbereid maar misten de hoogtestage vooraf zoals we voor de Spelen doen.” Ook Leidenaren Ward van Zeijl en Koen van Brussel in de lichte dubbelvier (brons) en pararoeister Annika van der Meer (zilver) stonden in Varese op het podium.

Coen Eggenkamp

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.