Proefvakantie Rhodos moet ‘schat aan informatie’ opleveren

ANP Producties | Bron: ANP

Zowel in binnen- als buitenland zijn de ogen gericht op de 189 Nederlandse proeftoeristen die maandagmiddag naar het Griekse eiland Rhodos vliegen. De all-inclusive vakantie moet volgens de directeur van reisorganisatie Sunweb, Mattijs ten Brink, "een schat aan informatie" opleveren voor de reisbranche over hoe we binnenkort weer veilig vakantie kunnen vieren in coronatijd.

De toeristen, gekozen uit maar liefst 25.000 aanmeldingen, verblijven acht dagen in het Hotel Mitsis Grand Beach en mogen daar niet buiten het resort komen. De groep is met behulp van een notaris samengesteld, om een zo divers mogelijke groep te krijgen waarin alle leeftijdsklassen voorkomen. De vakantievierders hebben een PCR-test en een sneltest gedaan vóór ze het vliegtuig opstapten en ze moeten in quarantaine bij terugkomst. Tijdens de vakantie vullen ze enquêtes in en twee wetenschappers analyseren hun gedrag. "Er wordt niet ingegrepen, het moet een natuurlijke situatie zijn om echt kennis op te bouwen", licht de directeur van Transavia, Marcel de Nooijer, toe.

Beppie Brander (56) en haar dochter Celina Brander (20), maandagmiddag klaar voor vertrek bij de incheckbalie van Transavia op Schiphol, hebben zin in hun vakantie. Om bij de 189 gelukkigen te komen, hadden ze met maar liefst vier computers ingelogd om zich aan te melden en dat lukte. Celina loopt online stage en gaat overdag aan het werk vanuit het resort. "Met een cocktailtje en eten erbij, en daarna lekker relaxen." Volgens Beppie zal de vakantie wel anders zijn dan normaal. "Normaal huren we een auto en verkennen we het land, nu wordt het meer een relaxvakantie."

Coronaveilig vakantie

De pilotvakantie moet volgens De Nooijer en Ten Brink informatie geven over hoe we coronaveilig vakantie kunnen vieren aankomende zomer. "Wij willen weten hoe we onze communicatie en acties kunnen verbeteren om de reis zo veilig en voor de toeristen zo prettig mogelijk te maken", legt De Nooijer uit. Sunweb en Transavia zijn al jaren vaste partners en willen er na het rampzalige coronajaar 2020 alles aan doen om reizen weer mogelijk te maken. De resultaten delen ze ook met andere spelers in de reissector.

De Nooijer en Ten Brink gaan ervan uit dat na 15 mei de mogelijkheden voor vakantie uitgebreid zullen worden. "We zullen dan weer vliegen naar landen die een geel of groen reisadvies hebben. Er komen betere tijden aan", verwacht De Nooijer.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.