De 94 meter lange Viva heeft de reis van Kaag naar Braassem goed doorstaan en wil donderdag Alphen passeren [video]

Beeld van de brug in de Ringvaart bij Oude Wetering.
© Foto Toon van der Poel
Kaageiland

Ze is 94 meter lang en veertien meter breed. En in de nacht van dinsdag op woensdag is ze van Kaageiland naar het Braassemermeer gesleept: mega-jacht Viva.

Donderdag gaat de reis via Woubrugge, Alphen aan den Rijn en Gouda naar Rotterdam. Daar wordt Viva van schroeven voorzien voor de tijd dat ze zonder sleep- en duwboten op pad gaat.

(Tekst gaat door onder de foto)

Passage Nieuwe Wetering...
© Foto Toon van der Poel

Hoewel het eerste deel van de reis vlekkeloos verliep, moest het dek van de brug in Oude Wetering wel een beetje extra omhoog voor Project 817 van Feadship. Het jacht, met een parelmoer witte coating ligt al anderhalve maand buiten en trok in die tijd veel bekijks

(Tekst gaat door onder de foto)

Viva in haar kraamkamer, de werf op Kaageiland.
© Foto Feadship

Het is niet het langste schip dat op Kaageiland is gebouwd - dat telde 102 meter - maar doet wel haar uiterste best om het milieu zo min mogelijk te belasten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ook Buitenkaag genoot mee.
© Foto Feadship

Zo kan de dieselmotor een generator aandrijven die op zijn beurt stoom levert aan elektromotoren. Ook filtert een ingebouwde katalysator de uitstoot automatisch weg en wordt afval aan boord van het jacht verwerkt. Tevens wordt warmte vastgehouden voor hergebruik.

(Tekst gaat door onder de foto)

Project 817 liet zich de laatste weken goed bewonderen bij Kaageiland.
© Foto Feadship

Vanuit Amsterdam, waar het bedrijf ook een werf heeft, worden uiteindelijk testvaarten op zee gemaakt. Welke snelheid haalt Viva, hoe zit het met geluidsniveaus, veiligheid enzovoorts enzovoorts? Zo nodig kunnen eigen mensen nog dingen aanpassen of verbeteren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.