Kabinet biedt voor het eerst inkijkje in ministerraad

Om meer openheid te betrachten, geeft het kabinet vrijdag voor het eerst een inkijkje in de ministerraad. Zodra de vergadering van ministers is begonnen, wordt de agenda openbaar gemaakt. Ook wordt de besluitenlijst gepubliceerd. Beide worden op Rijksoverheid.nl geplaatst.

Op 15 januari, de dag dat het kabinet terugtrad wegens de toeslagenaffaire, beloofde premier Mark Rutte al dat de besluitenlijsten openbaar gemaakt zouden worden. De toeslagenaffaire liet volgens hem zien dat "de informatievoorziening fundamenteel op de schop" moet. Het kabinet beloofde beterschap, en onderdeel daarvan was ook meer openheid over de ministerraad.

In de raad besluiten ministers over het beleid van het kabinet, en wordt vaak ook de politieke actualiteit besproken. De agenda van de ministerraad was voorheen nooit openbaar, en de notulen zijn zelfs staatsgeheim. Pas na twintig jaar worden deze geopenbaard.

"In de loop van mei" wordt de besluitenlijst ook uitgebreider gemaakt, met per punt wat meer context en uitleg. Tot die tijd wordt gewoon een kale lijst gepubliceerd.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.