'Actie nodig om achterstanden in zedenzaken tegen te gaan'

De achterstanden in zedenzaken zijn enorm en slachtoffers moeten soms wel langer dan een of twee jaar wachten totdat de politie hun zaak oppakt. Dat melden Slachtofferhulp Nederland en de stichting Landelijk Advocatennetwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers (LANGZS) die hier onderzoek naar hebben gedaan. Ze roepen op tot actie.

"Want de gevolgen voor slachtoffers zijn groot, waardoor hun herstel stagneert", menen Slachtofferhulp en LANGZS. Slachtoffers zijn volgens de organisaties soms pas na een lange tijd naar de politie gestapt voor aangifte. "Vaak wordt die aangifte niet eens opgenomen en heeft men slechts een informatief gesprek. Men weet niet waar men aan toe is, het herstel stagneert en de dader loopt vrij rond."

Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland, wil dat er één loket komt voor slachtoffers. Daar moeten ze vanaf de eerste dag dat ze zich melden goede opvang, hulp en informatie krijgen, zowel op psychosociaal, medisch, juridisch als praktisch gebied. Volgens haar wordt hierover al langer gesproken en is het tijd dat er nu iets wordt gedaan.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.