Vegaboerderij verhuist noodgedwongen van Boskoop naar Bodegraven

Nieuwe akkergrond in Bodegraven.© foto vegaboerderij GH

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

De vegaboerderij Groene Hart verhuist van Boskoop naar Bodegraven. De coöperatie heeft 1,6 hectare in Weideveld gevonden, waar ze het komende jaar gebruik van kan maken.

Het nieuwe terrein is bestemd voor woningbouw, maar die laat nog even op zich wachten. Met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is overeenstemming bereikt over tijdelijk gebruik van de grond voor het verbouwen van groente en aardappelen. Voor de langere termijn gaat de organisatie nog op zoek naar een geschikt terrein.

Aanvankelijk wilde de vegaboerderij aan de slag op een twintig hectare groot terrein van een gestopte melkveehouder, aan de Voshol in Boskoop. Enkele buren, tuinders, maakten daar bezwaar tegen en de gemeente Alphen aan den Rijn verbood begin april alle werkzaamheden op het terrein. De coöperatie beschikte niet over een omgevingsvergunning en het verbouwen van groente was in strijd met het bestemmingsplan.

Boer Martijn van der Zanden, die in dienst is van de coöperatie, is blij met de tijdelijke oplossing. ,,Het plantgoed dat we al hebben aangekocht, kunnen we nu poten. Deze week al gaan we aan de slag met het frezen van de grond. Wellicht kunnen we aansluitend de pootaardappelen en de pootuitjes al planten.”

Hortus

De nieuwe locatie ligt achter de Hortus Populus, een gemeenschapstuin waar groenten biologisch worden geteeld. De stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk exploiteert die tuin sinds 2016 met behulp van vrijwilligers en een professionele tuinder.

De coöperatie wil voor zo’n 200 tot 300 leden groente en fruit verbouwen. Het project is een beetje afgekeken van de ’herenboeren’ die onlangs aan de Vriezekoop-Noord in Leimuiden aan de slag zijn gegaan. Deze biologische boerderij voorziet zo’n 200 gezinnen van voedsel.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.