Geen tafel vol met eten en gasten, maar vanuit de Stadsgehoorzaal wel een livestream van ’De Leidse Iftar’

Vlogger Brahim Lakhal en zijn broer Bilal met cabaretier Rachid Larouz.

Theo de With
Leiden

Met zijn allen rond een tafel vol eten, dat lukt met de huidige coronamaatregelen nog even niet. Wel is er donderdag 29 april ’De Leidse Iftar’ vanuit de Stadsgehoorzaal.

Ondernemers uit de Marokkaanse en Turkse gemeenschap organiseren al een aantal jaren een iftar in het Leidse centrum. Dat is een gezamenlijke maaltijd, vlak na zonsondergang tijdens de ramadan. Nanette Ris werd als directeur van de Stadsgehoorzaal ook eens uitgenodigd en bedacht meteen: zo’n gezamenlijke maaltijd past bij uitstek in onze zaal.

Vorig jaar zou dat voor het eerst gebeuren, maar moest de iftar vanwege de coronapandemie worden afgelast. Nu is ervoor gekozen om er een livestream van te maken. ,,We hebben daar inmiddels ervaring mee’’, zegt Monique Aalbers namens de Stadsgehoorzaal. ,,En we willen niet nog een jaar wachten. Juist nu willen wij een podium voor de stad zijn.’’

De livestream begint donderdag om 20.30 uur en wordt gepresenteerd door vlogger Brahim Lakhal en zijn broer Bilal, die het downsyndroom heeft. Te gast zijn onder anderen historicus Mehmet Tütüncu, het Sufi Music Ensemble en cabaretier Rachid Larouz. Ook zijn er vooraf opgenomen filmpjes met burgemeester Henri Lenferink en de ambassadeurs van Marokko en Turkije.

Als de zon om 21.04 uur ondergaat, gaan twee imams voor in gebed. ,,Maar de iftar is nadrukkelijk ook bedoeld voor niet-moslims’’, benadrukt Aalbers. ,,Het gaat juist om de ontmoeting en de verbroedering.’’

Meer informatie: www.leidseiftar.nl

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.