Coronaproject Kom in de Keet wordt een blijvertje: ’Allebei rechten gestudeerd, en dan zaten we daar achter onze naaimachines pittenzakken te maken’

Caroline Sodenkamp en Caroline Adrichem in hun keet.© Foto’s Taco van der Eb

Ruud Sep
Hazerswoude-Rijndijk

Een jaar geleden zag Caroline Adrichem haar werk voor haar ogen verdampen. Als evenementenorganisator was zij in de eerste maanden na het uitbreken van de coronacrisis vooral bezig met annuleren. Daarna werd het stil.

Die andere richting begon een beetje sluipenderwijs. Al jaren stond bij Adrichem achter op het erf een bouwkeet. „Ik was van plan om die eens op te knappen om te kunnen gebruiken als mobiel kantoor. Maar het kwam er nooit van. De afgelopen zomer had ik ineens alle tijd en ben ik aan de slag gegaan.”

Bij de meeste mensen was zo’n projectje waarschijnlijk beperkt gebleven tot een beetje bezigheidstherapie. Met haar oude studievriendin Caroline Sodenkamp raakte ze in gesprek over wat ze allemaal zouden kunnen doen met dat kleine kantoor op wielen.

De Amsterdamse Sodenkamp zat sinds het begin van de coronacrisis in hetzelfde schuitje als Adrichem. Zij verdiende de afgelopen jaren de kost met het organiseren van exclusieve kunstreizen voor klanten uit de VS en Canada, maar het afgelopen jaar was ook zij vooral bezig met annuleren en doorschuiven.

Al pratend kwamen de twee Carolines op het idee dat de keet in al zijn eenvoud voor van alles en nog wat kan worden ingezet. Het concept Kom in de Keet was een feit. De kunst is vooral om de eenvoudig maar doeltreffend ingerichte bouwkeet aan de man te brengen. En laten de dames daar nou heel bedreven in zijn.

Cameraploeg

De keet is de afgelopen maanden al gebruikt voor een Valentijnsontbijt van een jong stel en voor meerdere ’verrassingsaanvallen’ bij jarigen. De keet speelde begin dit jaar de hoofdrol in filmpjes en een TV-opname die bij gebrek aan een echt evenement werd gemaakt rond de uitreiking van de jaarlijkse awards van de Alphense ondernemersvereniging VOA.

Adrichem: „Stonden wij ineens bij alle genomineerden op de stoep, met de keet en met een cameraploeg. Jörgen Raymann presenteerde het TV-programma.”

Binnenkort wordt de keet ook gebruikt voor het doel waar Adrichem hem oorspronkelijk voor bedacht heeft: als rijdend kantoor om bij klanten langs te gaan. Voor een ondernemer die zijn klanten in het land al heel lang niet meer heeft gezien, gaan de Carolines er met een speciaal ontwikkeld ’pop-up concept’ tien dagen mee rondtrekken. Adrichem: „We gaan hem eerst wel helemaal beletteren, net zoals we gedaan hebben voor de VOA Awards.” Sodenkamp: „We doen het wel serieus. We doen niks houtje-touwtje.”

De keet speelt een meer symbolische rol bij de pittenzakjes van gebruikt katoen (’vintage’) die de dames sinds kort op de markt brengen onder de noemer ’Made in de Keet’. „Dat zijn producten die we zelf ontwikkelen en waarbij de keet zogezegd onze denktank is”, vertelt Sodenkamp. De eerste pittenzakken die de naam ’Goedzakkies’ dragen, hebben de twee ondernemers zelf gemaakt. Adrichem: „We zaten elkaar wel even aan te kijken. We hebben allebei rechten gestudeerd, en dan zaten we daar achter onze naaimachines pittenzakken te maken. Maar we worden hier zelf heel blij van.”

Vrijheid

En het slaat aan. „De zakjes zijn niet aan te slepen”, vertelt Sodenkamp. „We hadden pas een organisatie in de zorgsector die dertig zakjes bestelde als cadeau aan het personeel. Een atelier voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt ons in de productie, waardoor het Goedzakkie niet alleen een duurzaam maar ook een sociaal product wordt die zijn naam eer aan doet.”

Als het aan de dames ligt, gaat de keet nog voor veel meer activiteiten worden ingezet en komen er nog veel meer producten ’Made in de Keet’. En krijgt de keet ook nog de nodige broertjes en zusjes. Adrichem: „Mijn wens is om meer van dit soort dingen op te knappen.” Sodenkamp: „Die keet staat voor vrijheid en geeft ons ook de vrijheid om na te denken over wat je wil doen. Het is een beetje een symbool voor de wijde wereld intrekken.”

Het mag dan begonnen zijn als coronaproject, de keet lijkt een blijvertje. Sodenkamp: „Ik zal straks zeker ook weer gaan reizen. Maar ik wil hier absoluut mee doorgaan.” Adrichem: „Ik was eerlijk gezegd al langer aan het kijken of ik met mijn ervaring een andere richting uit kon gaan. Ik organiseer al 25 jaar evenementen in opdracht van anderen. Het is heel leuk om nu mijn eigen arrangementen en mijn eigen producten te ontwikkelen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.