Op de laatste werkdag voor Koningsdag regende het als altijd lintjes; Vrijwilligers in het zonnetje gezet

De Zoeterwoudse burgemeester Fred van Trigt feliciteert mevrouw Nel Vink-Wesselman.
© Foto Monique Shaw
De Leidse gedecoreerden kregen hun onderscheiding in de Hooglandse kerk van burgemeester Henri Lenferink.
© Foto gemeente Leiden
1/2

Op de laatste werkdag voor Koningsdag regende het als altijd lintjes. Voor de tweede keer op rij gebeurde dat vanwege corona wel in een aangepaste vorm, per gemeente wisselend. Sommige burgemeesters belden, anderen bezorgden bloemen en weer anderen verzorgden een doorloopbijeenkomst in een locatie die groot genoeg was om aan de coronaregels te kunnen voldoen.

Alphen aan den Rijn

Officier in de Orde van Oranje-Nassau:

Mevr. Z.S. Naleie (Alphen aan den Rijn): Sinds 2000 werkzaam bij de Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN). Adviseuse voor de Nederlandse overheid bij bestrijding vrouwelijke genitale verminking. Ook internationaal actief in bestrijding genitale verminking bij vrouwen en meisjes. Ook actief in zorg voor slachtoffers van genitale verminking.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Mevr. B. Bastiaans (Alphen aan den Rijn): Vrijwilligster bij verpleeghuis Oudshoorn.

Mevr. E.T.H. de Boer (Alphen aan den Rijn): Sinds 1978 bestuurslid en mede-oprichtster van de gymnastiekvereniging PAX te Hoofddorp. Sinds 1980 lid van de KNGU, als gediplomeerd sport- en dansdocente. Van 1980 t/m 1983 dans- en gymnastiekdocente bij Gymnastiekvereniging Wilskracht te Alphen aan den Rijn. Ook als vrijwilligster actief bij Stichting make a Wish en Phemia Move.

Mevr. E.E.M. Bogerd-Waasdorp (Koudekerk aan den Rijn): Vele jaren actief bij De Zonnebloem, Jespa, Stichting Welzijn Ouderen Koudekerk en PKN. Begeleidt sinds 2007 verstandelijk gehandicapten op reizen van Het Buitenhof. Zorgt sinds 2014 ook voor haar buurvrouw.

Dhr. P. Bregman (Benthuizen): Van 1977 tot 2019 als vrijwilliger actief bij verschillende organisaties, zoals brandweer Benthuizen, politieke partij SGP, schoolbestuur van de School met de Bijbel te Benthuizen. Lid van de kerkenraad, bestuurslid Stichting Terminale Thuiszorg Diákonois in Benthuizen

Mevr. W.H.M. van den Burg-de Groot (Alphen aan den Rijn): Sinds 1997 bestuurslid bij de Zonnebloem, afdeling Alphen aan den Rijn, Ridderveld. Later ook bestuurslid bij het regiobestuur Alphen aan den Rijn.

Dhr. W.H. Deurloo (Alphen aan den Rijn): Sinds 1973 actief bij de voetbalvereniging ARC te Alphen aan den Rijn. Van 1974 t/m 1996 vrijwilliger geweest bij de Hervormde wijkgemeente Sionskerk te Alphen aan den Rijn.

Dhr. H.J. van Keulen (Alphen aan den Rijn): Sinds 1992 vrijwillig politieagent bij eenheid Den Haag. Na enige ervaring op straat te hebben opgedaan werkt hij nu samen met beroepsagenten en is hij altijd en overal inzetbaar. In 1999 bevorderd tot vrijwillig hoofdagent.

Dhr. drs. J.I.R. Kindt (Zwammerdam): Sinds 1990 vrijwilliger bij voetbalvereniging Zwammerdam, voorzitter geweest tot 2011. Samen met anderen initiatiefnemer voor meer bouw van woningen voor de startende jeugd in Zwammerdam. Dit om de jeugd te helpen in Zwammerdam te blijven wonen maar ook om vergrijzing tegen te gaan. De heer Kindt heeft nauw samengewerkt met wethouder Van Velzen van de gemeente Alphen aan den Rijn om Ipse de Bruggen te kunnen overtuigen om grond beschikbaar te stellen hiervoor. De heer Kindt is de grote inspirator in het hele traject tussen dorp en gemeente waar veel overleg in zit.

Dhr. M. van der Kolk (Alphen aan den Rijn): Sinds 1974 actief bij voetbalvereniging ARC te Alphen aan den Rijn. Ook actief geweest bij de Adventskerk te Alphen aan den Rijn en Tuinbouwvereniging Ridderspoor.

Dhr. C.A. van Leeuwen (Alphen aan den Rijn): Op vele terrein en actief voor voetbalclub ARC: onderhoudsklussen in de zomerperiode, kantinewerkzaamheden, ordehandhaver bij thuiswedstrijden van ARC 1 en Jeugdinterlandwedstrijden KNVB-beker.

Mevr. C.M. Lourier-van Vliet (Hazerswoude-Dorp): Sinds 1976 betrokken bij het vrouwenvoetbal en vrijwilligerswerk bij voetbalvereniging Hazerswoudse Boys. Zij is de oprichter van het vrouwenvoetbal bij deze vereniging. Ook al jarenlang vrijwilligster bij zwembad De Hazelaar in Hazerswoude-Dorp. Sinds 2010 coördinatrice bij de Hersenstichting voor Hazerswoude en omgeving.

Dhr. J.R.M. Lourier (Hazerswoude-Dorp): Al meer dan 40 jaar actief als vrijwilliger. In al deze jaren heeft hij vele functies bekleed, onder meer bij Hazerswoudse Boys. Betrokken geweest bij de organisatie van de Polderloop en het klaverjassen.

Dhr. J. Te Riele (Alphen aan den Rijn): Sinds 1988 lid van evenementencommissie van tennisclub TEAN. Sinds 2017 organisator van programma bewegen voor ouderen, Tijd voor Vitaliteit. Sinds 2006 vrijwilliger bij Golfclub Zeegersloot te Alphen aan den Rijn.

Dhr. A. van Rijn (Alphen aan den Rijn): Al veertig jaar actief in het kerkenwerk. Ook op vrijwillige basis als taaldocent actief geweest voor Stichting Hoop voor Vluchtelingen. Na zijn pensionering actief geweest voor Podium Apart in Harderwijk.

Mevr. S.S. Tjepkema (Alphen aan den Rijn): Directrice van Stichting Driehoorne te Alphen aan den Rijn.

Mevr. F.J. Verhamme-van Scheers (Boskoop): Vrijwilligster in de Speel-o-theek. Sinds 1 juni 1992 vrijwilligster bij (voorheen Mendelhof, later Stichting Gouwestreek en nu in) Floravita, Zorgpartners Midden-Holland. Actief in protestantse bezoekgroep en brengt het kerkblad rond, draait mee in Stek Running Team, Diaconale Hulpverlening Boskoop, zamelt kleding in voor Roemenië.

Dhr. G.M. van Zeijl (Alphen aan den Rijn): Medeoprichter van het huidige TCA (Triatlon Club Alphen) en sinds 1992 actief in verschillende bestuursfuncties bij TCA. Jurylid bij de Nederlandse Triatlon Bond (NTB). Heeft gezorgd voor aansluiting van TCA bij de Omni Avanti.

Dhr. drs. H.C.A. Engelberts (Alphen aan den Rijn): Sinds 2010 actief bij stichting GeldZorg, in begeleiding van Alphenaren met schulden. Ook actie in diverse kerkelojke organisaties, in de wijken Rode en Groene Dorp.

Mevr. C.H. Engelberts-Rietdijk (Alphen aan den Rijn): Sinds 2010 actief bij stichting GeldZorg. Ook actief bij kerkelijke organisaties en in de wijken Rode en Groene Dorp.

Mevr. G.J. van Beem (Alphen aan den Rijn): Sinds 1968 vrijwilligster van het Nieuw Hydepark (voorheen het Roosevelthuis). Sinds november 2016 vrijwillig actief als gastvrouw voor het Samenhuis in Alphen aan den Rijn. Ook sinds 2016 actief bij de Stichting Jongeren Op Kamp (SJOK).

Kaag en Braassem

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Peter van Velzen leidde vanaf 1969 honderden kinderen op bij SV Kickers en is nog altijd is hij betrokken bij de club. Bij tennisvereniging Leimuiden, zwembad De Kleine Oase en parochiekern St. Jan de doper verzorgt hij als vrijwilliger het onderhoud.

Burgemeester Marina van der Velde, voorzien van oranje hoed, voorzag Tonny van der Meer-Moons van een lintje.

Tonny van der Meer-Moons is actief bij de ondersteuning thuiswonende dementerende ouderen, onder meer als ’vervangende mantelzorger’. Ook adviseerde ze tijdens ’welzijnsbezoeken’ 75-jarigen over de plaatselijke mogelijkheden, was ze bestuurlijk actief voor de Vrouwen van nu en regelde ze collectes van de Hartstichting. Voor zorglocatie Jacobus werft ze donateurs en brengt ze kerststukjes rond.

Hannes de Jong en zijn echtgenote Thea de Jong - Van der Meer vielen allebei in de prijzen.

Hannes de Jong en zijn echtgenote Thea de Jong - Van der Meer kregen allebei een lintje. Bij dragersvereniging St. Jacobus is Hannes al sinds 1980 actief. Vijf jaar geleden begon hij het ’Veense akkertje’, waar jongeren leren hoe vroeger bloemen en groentes werden gekweekt en ouderen herinneringen ophalen. Toen zijn Show Jachthoornkorps Kudelstaart een clubhuis nodig had, sloopte hij in Wageningen een exemplaar en bouwde het Kudelstaart weer op. Thea is al veertig jaar vrijwilliger bij de Zonnebloem in Kaag en Braassem. Ze brengt mensen die ziek zijn en hulp nodig hebben een bezoek, helpt bij uitjes en vieringen en was bij 22 Zonnebloemreizen vakantievrijwilliger. Ook voor Bridgeclub Alkemade tafeltennisvereniging De Treffers zet ze zich graag in.

Truida de Graaf is bestuurslid bij de Stichting welzijn Ouderen Leimuiden-Rijnsaterwoude en coördinator van maaltijdservice Tafeltje Dekje. Voor de protestantse gemeente van Rijnsaterwoude is ze zeer actief. Ook doet ze vrijwilligerswerk bij het Schoolhuis, zorglocatie Woudsoord Woubrugge en verpleeghuis Oudshoorn in Alphen aan den Rijn.

Truida de Graaf heeft haar onderscheiding binnen.

Leiden

Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Ronald Haverman stond in 2000 aan de basis van de invoering van de succesvolle introductie van de OV-fiets in ons land. Was daarnaast adviseur van de NS, had zitting in het bestuur Stichting Fiets en Openbaar Vervoer en was mede-directeur van MyWheels.

Willy Spaan promoveerde in 1984 Cum Laude met een proefschrift over coronavirussen. In 1990 werd hij benoemd tot hoogleraar virologie in het LUMC. In 1997 werd hij hoofd van de afdeling Medische Microbiologie, een functie die hij vanaf 1998 combineerde met het voorzitterschap van het Centrum voor Infectieziekten. Hij was van 2008-2015 voorzitter van de Raad van Bestuur van het Jeroen Boschziekenhuis in Den Bosch en was sinds 2015 voorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Christine Catlender was vanaf eind jaren ’80 apotheker te Voorschoten. Sinds 1988 was zij belangeloos actief bij de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie. Mede dankzij haar inzet voor de organisatie Mercy Ships Holland, die op een schip gratis chirurgische hulp biedt, kregen meer dan duizend van de allerarmsten in West-Afrika een gratis operatie.

Hans van Dam was raadslid en wethouder in Leiden namens de PvdA. Bij corporatie Ons Doel was hij daarna directielid en bekleedde hij functies bij ANBO, FNV-senioren, speeltuin Zuiderkwartier en reizigersclub Rover.

Simon van Dullemen was dertig jaar werkzaam als stralingsdeskundige en docent bij het LUMC. Van Dullemen speelde lange tijd de hoofdrol bij de contacten met de overheid, de andere kennisinstellingen en het netwerk van stralingsdeskundigen. Was lid van talloze commissies.

Jean Marie Hermans was gemeenteraadslid voor de VVD en projectmanager ter Institutionele versterking van het ministerie van Financien in Paramaribo. Ook was hij bestuurslid van het Hoogheemraadschap van Rijnland en voorzitter van de Nederlandse Medicijnen Verificatie Organisatie. Ook leidt hij BOGIN, de belangenorganisatie van de Biosimilars en Generieke geneesmiddelenindustrie Nederland.

Cor Kiers behoort tot de bekendste vrijwilligers voor het Rode Kruis, al veertig jaar. Ook was hij bestuurslid noodhulp en evenementenhulpverlening en betrokken bij de noodopvang van vluchtelingen in Leiden en de regio, en hij is reiscoördinator bij Stichting Dolfijn Vakanties.

Konstantin Lekkas was legertandarts en specialiseerde en promoveerde in Nederland. In 1977 werd hij benoemd als hoogleraar kaakchirurgie en hij leidde Indonesische artsen en gaf colleges aan de universiteit van Jakarta. Daarnaast bezocht hij met een operatieteam afgelegen eilanden om wetenschappelijk onderzoek te doen en mensen te opereren die nog nooit aan hazenlip waren behandeld.

Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Emile van Aelst schrijft onder de naam Leidse Glibber over Leidse evenementen en publiceert ook op zijn weblog, sociale media en Sleutelstad. Ook is hij betrokken de Leiden Marathon, was hij voorzitter van speeltuinvereniging Groenoord en bestuurslid bij de Leidsche Mondialen, omroep Lorelei, vormingscentrum Troef en hij organiseerde onder meer Pink In.

(Tekst gaat door onder de foto)

Emile van Aelst.
© Archieffoto Hielco Kuipers

Sam Anes en Bea Anes-Pol. Hij was 48 jaar actief lid bij scoutinggroep De Dauwtrappers en 25 jaar penningmeester van de Nationale Sint-Jorismarsen. Ook was hij bondsscheidsrechter van de tafeltennisbond, bestuurslid van het koor RCM Vox Humana. Bij de Vredeskerk was hij diaken en zijn vrouw begeleide hem bij hulptransporten naar Roemenië. Beiden zijn bovendien hulpkoster bij de Vredeskerk waar zij diverse functies binnen de Protestantse Geloofsgemeenschap De Verbinding uitoefende en bij het straatpastoraat werkte.

Maaike Beij-Valkenburg (Maaike) was in 1988 een van de oprichters en voorzitter van Leidse bridgevereniging Crash. In 1997 stond ze aan de wieg van de oprichting van het Denksportcentrum Leiden en was daar meer dan twintig jaar bestuurslid. Maaike Valkenburg is sinds 2007 ook actief bezig met de organisatie van het jaarlijkse Leiden Chess Tournament.

John van de Born (John) is sinds 1952 kapper te Leiden, maar daarnaast ook vrijwilliger en bestuurslid van winkeliersvereniging Stevensbloem en Wijkraad de Stevenshof.

Henriëtte van den Broek-van Dijkhuizen verzorgt sinds 1992 de pr van het diaconaal centrum De Bakkerij in de vorm van de kopij voor het Leids Kerkblad, verslagen en interviews voor de websites en kerkbladen. Daarnaast beheert ze het archief van de diaconie, is voorzitter van het College van Vrouwenkraammoeders en was ze diaken bij de Regenboogkerk.

Piet Deegenaars is vrijwilliger bij de Mytylschool voor kinderen met beperkingen. Hij helpt er de stagiaires, ondersteunt de zwemlessen en voert klusjes uit. Opa Piet is er zijn koosnaam.

Reini Hulsker-Bosma zet zich sinds 1992 vrijwillig in bij onder meer Stichting Samenwerkende Fondsen Leiden (SSFL), Vluchtelingen Werk Zuidwest-Nederland, Inloophuis van de Psychiatrie, de Vereniging van mantelzorgers, Amnesty International en de Leiderdorpse Bridgeclub. Het leeuwendeel van haar activiteiten speelt zich in de Wijkvereniging Roomburg af, waarbinnen zij vanaf de oprichting in 2006 tot nu penningmeester is.

Peter Jansen (Peter) vervulde diverse functies bij het Rode Kruis. Zo was hij chauffeur van en naar de Henri Dunant. ‘Zonder hem was er geen EHBO-materiaal op de circa 350 evenementen per jaar waarop het Rode Kruis Leiden de afgelopen jaren eerste hulp verleende.’

Gerrit Koren is sinds 1968 onafgebroken vrijwilliger en bestuurslid bij rooms-katholieke kerken in Schoonhoven, Rotterdam en Leiden. Hij werkte als wijkcontactpersoon, lector en het koor van de Hartebrugkoor. En sinds 2017 houdt hij zich bezig met de organisatie van de verhuur van kerk en zaal. Sinds 2017 is hij actief bij de Leidse Rederij.

Korrie Korevaart studeerde in 1982 cum-laude af in Leiden in de Nederlandse taal- en letterkunde en promoveerde daar in 2001. In 2004 werd zij betuurslid van de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden. Naast haar werk, zat zij onbezoldigd in de redactie van diverse tijdschriften, was zij actief voor de Alumnivereniging Leidse Neerlandici, was zij secretaris van de Annie Romein-Verschoorlezing (ARV). Via de stichting Terebinth zet zij zich in voor behoud en beheer van funerair erfgoed.

Atie Lau-Pluis (Atie)Lau was vrijwilligster bij het Leiderdorpse voetbalteam de Zwarte Panters. Daarna zette ze zich in voor manege Liethorp uit Leiderdorp en organiseerde ze ruiterkampen. In 1988 werd zij actief als vrijwilligster bij de Leidse Uitmarkt en bij de Scratchdagen. Vanaf 1996 helpt ze bij de exploitatie van de Pieterskerk.

Cees Meijer was clubbladmaker bij Watersport Vereniging Aalsmeer en adviseur bij Watersport Vereniging Sint-Annaland. Hij is ook de drijvende kracht achter het Leidse Zeemanskoor Rumor di Mare. Bij de Historische Vereniging Oud Leiden legt hij verhalen vast van oudere Leidenaars die vertellen over hun leven in de vorige eeuw. Meijer is ook bestuurslid van wijkcomité Vogelwijk.

Lucas Mieremet en Ineke Mieremet-Smit zetten zich samen in voor speeltuinvereniging Zuiderkwartier in de Anjelierstraat. Zij zijn er de onmisbare vrijwilligers, zij wat communicatie betreft en hij aan de praktische kant.

Hans Ranselaar (Hans) is sinds 1988 actief in de wijk Pancras-Oost. Eerst in de wijkraad, daarna in de wijkvereniging. Hij organiseert jaar in, jaar uit activiteiten om bewoners met elkaar in contact te brengen. Hij was actief op de Josephschool en duo-raadslid voor D66. Hij zat in het bestuur van de speeltuinvereniging De Doorbraak en in het bestuur van de wijkvereniging Tussen de Rijnen.

Henk Smits (Henk) zat in de technische commissie van Heren Turnvereniging Excelsior. Daarna was hij jeugdtrainer, jurylid en lid van de technische commissie van Sportvereniging Katwijk Rijn. Hij was ook regionaal actief voor de Turnbond binnen de Vereniging van Radio Zend Amateurs.

Petra de Sterke-In den Haak bij BplusC ondernam zij (voor)leesprojecten voor kinderen met leesachterstand. Ze was ook twintig jaar was zij betrokken bij Pax Kinderhulp, Boek-aan-huis voor ouderen, en zij cameravrouw bij de Leidse Video en Smalfilmliga en registreerde talloze keren de Scratch muziekdagen en culturele festiviteiten. Verder heeft zij de mantelzorg voor buurtgenoten op zich genomen, ook in coronatijd.

Ineke Swen-van der Ploeg is al geruime tijd pianiste bij kerkdiensten bij de Oecumenische Geloofsgemeenschap de Regenboog in de Leidse Merenwijk. Eerder was ze bestuurslid van de Algemene Kerkelijke Merenwijkraad en nog enkele kerkelijke functies. Twaalf jaar lang was zij ook pianist bij het verzorgingshuis Groenhoven.

Marja Tijssen-Wassink is 35 jaar vrijwilliger bij de Leidse Stichting Speel-O-Theek Pinokkio. Zij was uitleenmedewerkster en werd later secretaris en programmeur. Dat laatste is uiterst handig, bij de huidige timeslots.

Leiderdorp

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Willem Molenaar was van 1974 tot 2019 bondsumpire van de Koninklijke Nederlandse Cricketbond en leidde in die functie niet alleen tal van nationale westrijden, maar ook interlands. Vervulde tal van andere functies bij de KNCB, waaronder die van opleider van scheidsrechters.

Rob Snoep was als tandarts werkzaam in Leiderdorp van 1986 tot 2017, maar verrichtte daarnaast als vrijwilliger sinds 2003 die functie ook in Kenia, waarvoor hij de stichting Dutch Dental Care oprichtte. Werkte als tandarts ook vrijwillig op Java en Bali in Indonesië.

Jos van der Lubbe was tussen 1981 tot 2019 voorzitter, secretaris en penningmeester van het College van Diakenen. Daarbij was hij onder meer bestuurslid van de rooms-katholieke parochie Sint Jacobus de Meerdere in Leiden, voorzitter van de medezeggenschapsraad van de rooms-katholieke basisschool De Meijehof en voorzitter van de Raad van Toezicht van zorgcentrum Roomburgh. Richtte Binnensport Ondersteuning Leiderdorp op, was van 2007 tot 2011 voorzitter van volleybalvereniging Leython en vervult tot heden bestuursfunctie bij Sprtfondsen Leiderdorp en de Stichting Training.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Gerrit Anker was van 1967 tot 1990 ondercommandant bij de vrijwillige brandweer in Leiderdorp, is mantelzorger en vervult tot op heden vrijwilligersfuncties bij de Gereformeerde Gemeente Leiderdorp en bij het Leiderdorps Museum.

Ed Weijdeveld is sinds 1965 looptrainer, eerst bij AV Holland, later bij Leiden Atletiek en bij Zaterdagochtend Sport Leiden. Van 1977 tot 2013 was hij amanuensis/technisch onderwijsassistent op het Stedelijk Gymnasium in Leiden.

Oegstgeest

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw:

Dhr. prof. dr. J.M. van Ruitenbeek leverde met de ontdekking van de breakjunctie-techniek baanbrekende bijdragen geleverd aan de nano- en kwantumtechnologie. Tevens vervult de fysicus vele nationale en internationale bestuurlijke en adviserende rollen en zet hij zich in voor de kwaliteit van het onderwijs.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

Dhr. B. Eradus zet zich al 33 jaar lang op deskundige wijze in als vrijwilliger in bestuurlijke rollen bij Leiden Culinair, bij De Koornzaayer Foundation en bij De Hoffknecht-Van Vuure Stichting. Die laatste twee organisaties steunen kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden. Daarnaast is hij sinds zeven jaar voorzitter van de Manege Moedig Voorwaarts.

Dhr. C.H.A. Juffermans is vanaf 1995 voorzitter van Biljart Vereniging De Engel te Lisse. Zestien jaar lang begeleidde hij bewoners van verpleeghuis Van Wijckerslooth bij het biljarten en vanaf 2009 is hij bestuurslid van Stichting Biljart Centrum Oegstgeest. Daarnaast is hij al elf jaar gewaardeerd schipper en gids op salonboot Heere van Schouten, van Stichting Voetveer Warmond.

Dhr. H.C. van der Velde geeft met zijn reisorganisatie Djoser de lokale bevolking in ontwikkelingslanden een kans in ondernemerschap. Velen wisten een gezond bedrijf op te bouwen. Daarnaast is zijn bedrijf vanaf 1993 partner van ontwikkelingsorganisatie Unicef. Tevens redde hij het leven van een Egyptisch jongetje door hem in Nederland op zijn kosten te laten opereren.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Mevr. H.J. Verschoor-Reitsema zette zich elf jaar in als diaken en ouderling in de PKN Lisse en Oegstgeest. Verder is zij al 35 jaar een trouwe vrijwilliger bij het verpleeghuis Van Wijckerslooth. Daarnaast was zij gastvrouw bij Hospice Elisabeth Gasthuis en is zij vrijwilliger bij Sensoor/De Luisterlijn.

Mevr. J. Hoebert-van der Leek was 23 jaar lang vrijwilliger bij Buurtvereniging Buitenlust. Verder was zij actief bij verpleeghuis Van Wijckerslooth, bij de jaarlijkse rolstoelvierdaagse en bij het Parkinson Café Oegstgeest. Daarnaast heeft zij vergaande mantelzorg gedaan voor een buurvrouw.

Dhr. N.F. van der Meij was elf jaar lang bestuurslid bij de Centrale Vereniging Ambulante Handel in Den Haag en Leiden. Daarnaast heeft hij zich 47 jaar lang met hart en ziel ingezet voor de belangen van huurders.

Voorschoten

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Helga Dulfer-Honigh was lid van de Adviesraad van de Wmo, was regionaal en landelijk betrokken bij de implementatie ervan. Ze was burgerraadslid voor het CDA en bestuurslid van de Anbo, afdeling Voorschoten. Als vrijwilliger bij de Actiegroep Terug naar de bossen zet zij zich in voor mensen met een beperking. Ze is al meer dan dertig jaar mantelzorger voor haar moeder.

Cees Besuyen was meer dan dertig jaar hoofdbrandwacht bij de brandweer van Voorschoten. Is actief bij Tafeltje Dekje, de Stichting Ouderenbus Voorschoten. Als lid van de Voorschotense Herensociëteit is hij verantwoordelijk voor de exploitatie van de bar en de verhuur van zalen. Hij organiseert de jaarlijkse klaverjasdrive en de visdagen.

Wassenaar

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

Willem Lely werkte bij Fokker en Connexxion, oprichter Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland, speelde internationaal niveau een belangrijke rol als Boardmember van het European Committee van UTTP (de wereldwijde branchevereniging voor alle vervoerders in de EU), lid Willem I Kring, was adviseur van Suriname en Aruba voor de ontwikkeling van openbaar vervoer. Was actief voor dierentuin Artis, Lions Wassenaar-Duin, golfclub Rozenstein.

Geert Jan Mantel zette zich jarenlang in voor de versterking van de handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland. Dat deed hij in zijn rol als President-Directeur van het Japanse bedrijf Yanmar Europe BV in Almere en tevens als CEO van Yanmar Marine International BV. Actief bij het Centre of Japan Studies van de Universiteit Leiden en het Japan Museum Sieboldhuis te Leiden en Golfclub Rozenstein. Kreeg vorig jaar de onderscheiding ’Order of the Rising Sun, Gold Rays with Neck Ribbon’ van de Japanse keizer.

(Tekst gaat door onder de foto)

Cees Neisingh, Wassenaar.
© Archieffoto

Cees Neisingh schreef mede ’Wassenaar in de Tweede Wereldoorlog’. Is of was actief binnen de Oorlogsgravenstichting, Historische Vereniging Oud Wassenaer, Stichting Menno Coehoorn die zich inzet voor het behoud van historische verdedigingswerken, Stichting Bunkers in Wassenaar, de Erfgoedlijn Atlantikwall. In 1996 werd hij Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden vanwege zijn functie bij de Koninklijke Marchechaussee.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Anne-Monique van den Assem-Menken is onder meer actief bij familiebedrijf Menken Van den Assem, Omni Vereniging De Kieviten, ouderraad Rijnlands Lyceum, het Rode Kruis en buurtvereniging De Paauw.

Astrid Dekker is actief bij de Stichting Kunst en Cultuur, was raadslid voor ’Wat Wassenaar Wil’, was voorzitter van de buurtvereniging Dorpskern en Duinrell, is betrokken bij de herbouw zorgcentrum Willibrord.

Piet van Leeuwen is onder meer als lid van het zangkoor actief voor de Sint Jozefkerk, is als imker actief bij de Imkersvereniging Leiden e.o., mantelzorger.

Marga van der Holst-van den Berg is al een halve eeuw actief bij het Rode Kruis en daarnaast is ze collectant voor het Rode Kruis, KWF en de Maag Lever en Darm Stichting.

Ad Riem is al ruim een halve eeuw actief bij RKSV Blauw-Zwart en daarnaast ook bij de Katholieke Ouderenbond.

Ursule Rueb-Wilde is actief bij de Sint Jozefkerk, het UVV (kledingbeurs en maaltijden bezorgen), het Johannahuis, het Van Ommerenpark. Als 86-jarige zet zij zich nog steeds in voor ouderen.

Zoeterwoude

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Nel Vink-Wesselman is vrijwilliger bij voetbalvereniging SJZ. Zij draaide vrijdagavond bardienst met Nel Turk-Distelvelt en is gastvrouw bij thuiswedstrijden. Daarnaast was zij mantelzorger van 2006 tot 2018 en is zij sinds 2011 bestuurslid bij de vereniging Damesgilde Zoeterwoude alwaar ze de ’Wel en Wee’ taak op zich heeft genomen. Ten laatste doet Nel Vink-Wesselman sinds 2014 vrijwilligerstaken bij de Zonnebloem in Zoeterwoude-Dorp.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.