LUMC moet 54 miljoen euro bezuinigen en voert personeelsstop in: ’Dit is heel fors en kan niet zonder slag of stoot’

Speciale coronatent bij de ingang van het LUMC.© Hollandse Hoogte / ANP

1 / 2
Erna Straatsma
Leiden

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) moet de komende anderhalf jaar 54 miljoen euro bezuinigen. Vanaf 1 mei geldt een personeelstop, kondigt de raad van bestuur in een interne memo aan alle afdelingshoofden aan.

Alle afdelingen moeten de komende tijd rekening houden met een krappere bezetting, schrijft Douwe Biesma, voorzitter van de raad van bestuur van het LUMC. Hij wil het aantal contracten met externe adviseurs ’sterk terugbrengen’ en een ’tijdelijk selectief aanname- en inhuurbeleid voeren’.

Verpleegkundigen vallen buiten de personeelsstop. Voor hen wordt in deze coronatijd een uitzondering gemaakt, om de zorg niet in gevaar te brengen.

Nog dit jaar wil de raad van bestuur 24 miljoen euro bezuinigen, in 2022 volgt dan de resterende 30 miljoen euro. ,,Dat is heel fors en dat kan niet zonder slag of stoot’, aldus Biesma. De jaarlijkse begroting van het LUMC beslaat zo’n 800 miljoen euro.

De inkomsten van het academisch ziekenhuis dalen, de uitgaven stijgen. Het LUMC heeft hogere vaste lasten door meer gebouwen, stijgende CAO’s en een toename van de hoeveelheid dure apparatuur (en hoge vervangingskosten). Daar staat tegenover dat een andere financiering van de zorg leidt tot lagere inkomsten.

Al in 2019 dacht de raad van bestuur na over een bezuinigingsronde, maar door het uitbreken van de coronapandemie kwam het daar in 2020 niet van. Daardoor eindigde het LUMC eind vorig jaar ’fors in de rode cijfers’. ’Dat maakt de urgentie des te groter om nu door te pakken’, aldus Biesma.

Creatief

Onderzoek moet vóór 1 juli leiden tot een pakket bezuinigingsmaatregelen. Afdelingshoofden, divisiebesturen en de medezeggenschapsraad krijgen, in de op 22 april verstuurde memo, de opdracht om na te denken over ’creatieve oplossingen’. Dat kunnen ook zaken zijn die het ziekenhuis structureel hogere inkomsten opleveren.

’We moeten open en eerlijk met elkaar bespreken wat er kan en ook wat er niet kan’, aldus Biesma. ’We kunnen nu niet langer wachten met het maken van keuzes, om onze uitgaven en inkomsten weer in evenwicht te krijgen’.

De coronapandemie speelt bij de bezuinigingsronde geen belangrijke rol, al had het ziekenhuis vorig jaar wel veel minder inkomsten door afschaling van de reguliere zorg. Ook heeft het ziekenhuis meer uitgaven in deze coronatijd, bijvoorbeeld door extra veiligheids- en hygiënemaatregelen. De rijksoverheid heeft een deel van deze kosten gecompenseerd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.