Kinderspelen maken ouders jaloers in Oegstgeest

Koemelken in Oegstgeest.© Foto Hielco Kuipers

Stokvangen bij FC Oegstgeest.© Foto Hielco Kuipers

Kinderspelen in sportpark De Voscuyl.© Foto Hielco Kuipers

1 / 3
Loman Leefmans
Oegstgeest

Sjoelen, stokvangen en kegelen. Een groep van 150 Oegstgeestse kinderen kreeg in de ochtend van Koningsdag een scala aan oud-Hollandse spelletjes voorgeschoteld, op het terrein van de plaatselijke FC.

De lokale Oranjevereniging wilde ondanks de coronapandemie toch een aantal festiviteiten in de buitenlucht door laten gaan, en haalde zich daarbij een hoop extra organisatie op de hals. ,,Maar het geweldige weer maakte veel goed’’, aldus bestuurslid Luuk van der Zon.

De kaartjes om aan het kinderspektakel mee te doen, waren in een mum van tijd uitverkocht. De gelukkigen kwamen in oranje T-shirts, met oranje vlechtjes, oranje veters en oranje schmink naar de spelletjesdag op sportpark de Voscuyl. Uitgelaten ook, alsof het een doodgewone Koningsdag betrof. Maar de aanmoedigingen van de ouders ontbraken rond het speelveld, zij moesten buiten de hekken van het sportpark blijven en konden alleen op gepaste afstand een glimp van de spelen opvangen. ,,Toch blij dat de kinderen hieraan kunnen meedoen’’, vond een vader die veroordeeld was tot het volgen van zijn kinderen vanaf de parkeerplaats.

Kakofonie

,,Die maatregelen zijn in samenspraak met de gemeente genomen’’, aldus Van der Zon. ,,Normaal worden de kinderactiviteiten gehouden bij het gemeentehuis, maar door het nu bij FC Oegstgeest te doen, gelden de regels die voor sport opgaan. Dus op een afgesloten terrein, met kinderen in groepjes, en zonder ouders. Ja, op een paar na, die helpen bij de organisatie.’’

Afgaande op de ononderbroken kakofonie van opgetogen kinderstemmen, deed de Oranjevereniging er buitengewoon goed aan om voor de doelgroep tussen de zes en negen jaar een spelochtend in elkaar te draaien. En daar bleef het niet bij. Aan een fietstocht deden nog eens 250 kinderen mee en er waren in twee wijken puzzeltochten uitgezet.

Bovendien kon de plaatselijke jeugd op diverse sportparken kennismaken met cricket, tennis, hockey, voetbal, boogschieten, golf en met de plaatselijke fanfare. ,,Uiteindelijk hebben we nog een aardig programma kunnen voorschotelen’’, aldus Van der Zon. ,,Maar een biertje drinken met volwassen inwoners, dat zat er helaas niet in.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.