Bewegend Verleden: roeien in Leiden, 1934 [video]

Leiden

Leidsch Dagblad en Erfgoed Leiden presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: roeien in Leiden.

De Leidse roei en zeilvereniging Die Leythe kent een lange geschiedenis. Opgericht in 1914 vierde ze in 1934 het twintigjarig jubileum.

Reden genoeg om bijzonder uit te pakken: er werd een heuse film gemaakt.

E. Bouwmeester, een van de leiden van Die Leythe, hanteerde de camera. De 16 mm-zwartwitfilm, zonder geluid, is in bezit van Erfgoed Leiden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Op de beelden zien we het clubhuis aan het Galgewater. Er wordt gekletst op het plankier terwijl roeiers aankomen en vertrekken, voor oefeningen langs de Rijn en Schiekade.

Vanwege het jubileum werden wedstrijden gehouden op de Galgenplas tussen de Vink en Rhijnzichtbrug, ’die zich in vrij druk bezoek mochten verheugen’, aldus de Leidsche Courant van 24 september 1934.

,,Er heerschte een opgewekte stemming, welke nog toenam aan het diner, des avonds in Zomerzorg gehouden, alwaar tevens de prijzen werden uitgereikt.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Omdat het een jubileum was, werd aan de onderlinge wedstrijden een nieuw element toegevoegd: de ’Open lange afstands wherrywedstrijd over 8 km’, een keerboeiwedstrijd op het Galgewater.

Op zaterdag 22 september 1934 behaalden Pim v.d.Wilde, Gerrit Velds en Adri Hiemstra in die wedstrijd de eerste plaats.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.