Goed en slecht nieuws over het autoveer naar Kaageiland: opnieuw problemen, maar redding is nabij

Beeld van woensdag 28 april, toen het fiets- en voetveer van de gebroeders Hoogenboom het even overnam van het kapotte autoveer.
© Foto Hielco Kuipers
Kaag

Goed en slecht nieuws over het autoveer naar Kaageiland. Het slechte nieuws is dat de boot die er vorige week woensdag een ochtendje uit lag, er zondagavond opnieuw de brui aan gaf.

Het goede nieuws is dat in de twee uur dat een reservepontje het werk overnam, duidelijk is geworden waar het probleem lag: in de hydrauliek. En volgens de exploitant, Blue Amigo, is het daar nu ’gemaakt’.

Met het oog op de komende twee weken is dat belangrijke informatie. Zo lang is de andere boot met welke de veerdienst wordt gevaren namelijk nog weg voor groot onderhoud. En pas wanneer die terug is, mag de boot van nu uitgebreid onder het mes.

Toen de boot het woensdagnacht niet deed, sprongen de gebroeders Hoogenboom bij met hun fiets- en voetveer waarmee ze normaliter naar Oud Ade varen. Het pontje dat zondagavond tussen 20.00 en 22.00 uur bijsprong kon wel auto’s aan, maar hooguit twee exemplaren per keer.

Omdat er vrij veel mensen met hun auto van het eiland af moesten, werd ervoor gekozen om alleen die groep over te zetten. Wat tot gemengde reacties aan de vaste wal leidde. Sommigen baalden dat ze niet met hun vierwieler over konden, anderen wezen erop dat de oude reservepont van de Hoogebooms vijftig jaar oud is en de overtocht ’op eigen risico gebeurt’.

Goed

Een woordvoerder van de dorpsraad noemt het ’vervelend voor bewoners, exploitant en gemeente dat de pont niet stabiel vaart’. Tegelijk vindt ze dat het zondag ’eigenlijk goed ging’: „Want de reservepont is direct ingezet. Tevens waren er direct monteurs ter plaatse.” Ach, weet ze: „Er zijn altijd mensen die het als sensatie zien en van de gelegenheid gebruik maken om te mopperen.”

Een eilandbewoner als Jan Biemond moppert juist niet: „Ik begrijp best dat bewoners er snel door geraakt zijn wanneer de pont het even niet doet. Het kan ook heel lastig zijn wanneer je geprikt moet worden of net naar het ziekenhuis moet. Maar voorop hoort te staan dat we verschrikkelijk blij zijn met de pont en we er niet aan moeten denken dat er een brug komt, met veel meer auto’s op een eiland waar de infrastructuur toch al zwaar belast is.”

De nieuwe exploitant van het veer geeft hij daarbij ’het voordeel van de twijfel’: „Sterker nog, we zijn eigenlijk best wel positief gestemd. Ze doen vreselijk hun best, we zien oude veerlieden ook weer terugkeren en gaan ervan uit dat de overlast maar tijdelijk is.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.