Doorbraak in vijf jaar oude zaak: Leidenaar opgepakt voor poging tot doodslag

Leiden

De politie heeft woensdagochtend een 52-jarige Leidenaar aangehouden die wordt verdacht van het ’veroorzaken van een ontploffing bij een woning’, aldus de politie. De man kan aangeklaagd worden voor poging tot doodslag of zelfs moord.

De Leidenaar pleegde zijn daden aan het Kamerlingh Onnesplein in 2016. Op 12 juli en 30 augustus was hij vermoedelijk verantwoordelijk voor ’twee aanslagen’ op dezelfde woning. De politie laat weten dat ze de man onlangs op het spoor zijn gekomen. ’Na recent verkregen informatie’, aldus de politie.

Lees ook: Aanslag Kamerlingh Onnesplein Leiden in 2016: Opruimen na weer een vuurwerkbom [video]

Vuurwerk

Op dinsdag 12 juli ontplofte vuurwerk op een raam bij de woning aan het Kamerlingh Onnesplein. De nu 46-jarige bewoner, Harold Schipper, zat toen in zijn woonkamer. De explosie vond vlak naast hem plaats. ’Waarschijnlijk [is] door het dubbelglas voorkomen dat hij gewond raakte’, denkt de politie. Het raam was alleen aan de buitenkant beschadigd.

Ruim een maand later, op 30 augustus, werden de bewoners van hetzelfde huis in de nacht wakker door twee harde knallen. Ook toen was vermoedelijk een ’vuurwerkbom’ op hun raam en voordeur geplakt. De ruit lag aan diggelen, de deur raakte beschadigd. „Samen hadden ze de kracht van zes handgranaten”, vertelde Schipper in 2016 aan Leidsch Dagblad.

’Opsporing Verzocht’

In de opsporingsprogramma’s ’Team West’ en ’Opsporing Verzocht’ kreeg de zaak aandacht. Daar werden onder meer bewakingsbeelden getoond van de aanslag van 30 augustus. Daarop was te zien dat twee mannen naar de geterroriseerde woning liepen en vuurwerk daarop plakten. Ondanks de verspreide beelden, leverde het geen concrete tips op. Hoe de politie dan op de Leidenaar is uitgekomen, is niet bekend.

De man zit nog vast en wordt verder verhoord. De politie sluit nog een aanhouding niet uit. Over het motief van de verdachte is niets bekendgemaakt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.