Leidse vrouw (56) slachtoffer WhatsAppfraude, drieduizend euro weg

Annalaura Molducci
Leiden

Een 56-jarige vrouw uit Leiden is eind maart via WhatsAppfraude voor bijna drieduizend euro opgelicht. De politie heeft beelden van degene die haar geld pint, bij een geldautomaat in Rotterdam, verspreid via Team West.

,,Hé mam, hé pap”, klinkt het aanvankelijk onschuldig in de WhatsApp. Hun ’dochter’ meldt zich met een nieuwe leentelefoon waarmee ze alleen kan appen. Ze heeft geen profielfoto. De Leidse moeder vertrouwt het niet helemaal en vraagt of ze niet kan bellen, maar nee, dat kan niet.

Of de ouders zo snel mogelijk geld willen overmaken want ze moet nog drie achterstallige rekeningen betalen. Als de moeder vraagt om welke bedragen het gaat, schrikt ze. Of ze 870, 960 en 920 euro wil overmaken. En snel want anders krijgt de dochter boetes. ,,Dat is bijna drieduizend euro”, appt ze haar ’dochter’.

Druk

Omdat de ouders zo onder druk worden gezet, kruipen ze achter hun computer en maken ze het geld over. Als de ’dochter’ dan nog meer geld wil, belt de vrouw haar zoon. Die heeft meteen door dat zijn ouders zijn opgelicht. Inmiddels heeft de bank de rekening geblokkeerd, maar het geld is dan al foetsie.

Volgens digitale wijkagent Paul Boogaard van de politie Leiden komt dit soort fraude heel vaak voor. ,,Mensen zetten best veel informatie openbaar op Facebook en Instagram waardoor de namen van kinderen zo zijn gevonden. Daarmee gaat zo’n fraudeur aan de slag.”

Geldezel

Volgens Boogaard wordt vervolgens een geldezel ingezet op wiens rekening het geld wordt gestort wat er meteen ook weer wordt afgehaald. ,,Dat zijn vaak jongeren die even snel geld willen verdienen om een paar mooie sneakers te kopen terwijl de echte breinen buiten beeld blijven omdat ze op een heel ander niveau zitten.”

Hij waarschuwt ouders daarom zicht te houden op de rekeningen van hun kinderen zodat ze zien wat er opkomt en afgaat. ,,Kinderen die dit doen krijgen geen Verklaring Omtrent Gedrag, lopen de kans op een aanhouding en kunnen geen stage meer lopen.”

Opgelichte ouderen waarschuwt hij: ,,Als je onderbuikgevoel zegt dit klopt niet, dan klopt het ook niet. Ga niet in op die WhatsAppjes, probeer altijd te bellen.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.