In een elf kilometer lange wandeling tien tot dertien molens zien: het kan tegenwoordig rond Hoogmade

Molens te over langs de nieuwe, elf kilometer lange molenwandeltocht in Kaag en Braassem.
© foto Kaag en Braassem promotie
Hoogmade

Een wandelroute van elf kilometer die langs tien van de twintig molens voert die de gemeente Kaag en Braassem rijk is.

Kaag en Braassem Promotie komt daar heel bewust deze maand mee. De altijd in mei vallende Nationale Molendag mag door corona weinig om het lijf hebben dit jaar, de organisatie ondervangt dat door de hele maand tot molenmaand uit te roepen.

En al mag je de molens niet in, je kunt er natuurlijk nog wel langs fietsen, varen of wandelen. Fiets- en vaarroutes die langs molens leiden, kent de gemeente al langer. Een molenwandelroute ontbrak tot nu toe.

Het onlangs uitgezette exemplaar voert langs tien molens in en rond Hoogmade, één meertje met ruime parkeergelegenheid (de Wijde Aa), bezienswaardigheden zoals de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk, terrasjes en punten waar streekproducten te koop zijn.

Een deel van de route voert door weilanden. Omdat die zijn voorzien van klimhekjes, wordt het meenemen van een wandelwagen niet aangeraden. Tenzij wandelaars het niet erg vinden om een stukje langs de N446 te lopen. Een enkel weiland, waar vee loopt, is verboden terrein voor honden.

De wandelroute, die net als de fiets- en vaarroute in de gemente ’Molens en Meer’ heet, is te vinden op de website Molenwandelingen. Daar staat ook een link voor wie met gps tracker of smartphone met gps de niet bewegwijzerde wandeling wil lopen.

De tien molens van de ook na mei nog te lopen ’Molens en Meer-wandeltocht’ zijn: Vlietmolen, Hoogmadesemolen, Grosmolen, Doesmolen, Kalkmolen, Dekkermolen, Achthovensemolen, Doeshofmolen, Meerburgermolen en Munnikenmolen. In de verte zijn ook nog te zien de Hondsdijksemolen, Lagenwaardsemolen en Veendermolen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.