Recensie Over de Tong | Restaurant De Jonker in Oegstgeest laat ons bij het afhalen opnieuw juichen

Chef-kok jonkheer Octave Michiels Van Kessenich van restaurant De Jonker in Oegstgeest kreeg twee jaar geleden hier een himmelhochjauchzende recensie. Hoe is het als het eten in coronatijd afgehaald wordt?

De kookkunsten van de jonkheer zijn - zo leert het archief van de krant - niet in een hokje te vatten. Hij deed ervaring op in vele restaurants, tot aan Sint Maarten toe.

Dat blijkt als we de kaart bekijken. Het gaat alle kanten op. Frans, Indonesisch, Italiaans, Thais en Japans, waar een oer-Hollands runderstoofpotje met rode kool niet ontbreekt.

Dat maakt het niet eenvoudig om een coherent driegangenmenu samen te stellen, maar wat maakt dat uit?

De voorgerechten kosten tussen de 8 en 10 euro. Wij kiezen voor de Tom Kha Kai soep (€8), het vistrio (krokant gebakken gamba, gerookte zalm en zeebaarssalade à €9,50), een terrine van eendenlever, uiencompote en brioche(€10). Zonder uitzondering allemaal raak als we van elkaars bord eten. De gamba is misschien iets te zout, maar de zeebaarssalade een weldadig smaakfuif, de soep prachtig gekruid en de eendenlever werkelijk magnifiek. Het krokante eierdooiertje bij het vistrio is een prachtige uitvinding.

Qua hoofdgerechten (alle tussen 15 en 18 euro) is de Tataki (tonijn) burger met Vlaamse friet (€17) een voltreffer, terwijl de rendang met rijst en heet ei (€15,50), saté als toevoeging heeft. Ongewoon, deze aparte smaken zo samen in een bakje, maar het kan. Als je de pindasaus maar bij de rendang weghoudt. Het kan immers ook verkeerd gaan. Hadden wij ons zwaar verheugd op de veganistische tortelone gevuld met truffelsaus (€16), hier gaat het mis. De rauwe sla is niet apart verpakt, net als de Parmezaanse kaas en dat houdt niet in een sauna, die zo’n verpakking uiteindelijk is. Resultaat is - excusez le mot - iets smurrieachtigs, wat niet echt uitnodigt tot eten. Zonde, want als we de torteloni hebben ontdaan van de ontstane substantie, blijken deze echt uit de kunst.

tongldnboven15mei.pdf

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.