Vandaag in 2002: De Leeuwenkoning start in tijgerpak aan de Giro in Groningen

Mario Cipollini in zijn tijgerpak tijdens de start van de Giro in Groningen.
© Foto Hollandse Hoogte/Harry Cock

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert. Vandaag de proloog van de Giro d’Italia in Groningen op 11 mei 2002.

Het idee was eigenlijk te gek om waarheid te worden, maar op 11 mei 2002 begon de Giro d’Italia met een proloog in het centrum van Groningen. De grootste Italiaanse wielerwedstrijd streek voor een paar dagen neer in het Hoge Noorden, een groter contrast is nauwelijks denkbaar.

Gironingen

Het plan van journalist Dick Heuvelman werd uiteindelijk omarmd door het gemeentebestuur, maar voordat de Italianen hun jawoord gaven, was de organisatie jarenlang uitgelachen. De Giro had echter ook door dat een buitenlandse start veel extra publiciteit - en geld - opleverde: na openingsetappes in Athene (1996) en Nice (1998) was daarom nu ’Gironingen’ aan de beurt. Later startte de Giro ook nog in Amsterdam (2010) en Apeldoorn (2016).

Boogerd

De eerste rit was een proloog van 6,5 kilometer door het centrum van Groningen, met de start op de Grote Markt. Normaal liet Michael Boogerd de Giro altijd links liggen, het paste niet in de voorbereiding op de Tour de France, maar speciaal voor de start in Nederland, stond de kopman van de Rabobank aan het vertrek van zijn eerste en enige Ronde van Italië.

Andere toppers die naar het Noorden waren afgereisd waren Davide Rebellin, Gilberto Simoni, Paolo Bettini, Frencesco Casagrande, Dario Frigo, Michele Bartoli, Stefano Garzelli en Marco Pantani. Veel namen die met de wetenschap van nu niet helemaal zuiver in de rondte reden, maar in 2002 waren ze nog de helden van het peloton.

Mooie Mario

De grootste held in Groningen was Mario Cipollini. Een sprinter met ongeveer net zoveel bijnamen als overwinningen. Zo verscheen ’Mooie Mario’ in een zomers ensemble met panterprint tijdens de ploegenpresentatie op vrijdag. De al ongemakkelijke overige kopmannen zagen er in hun trainingspak nog ongemakkelijker uit.

Il Re Leone

Maar het beste bewaarde de ’Leeuwenkoning’ voor de proloog. Wielrenners zijn natuurlijk al rijdende reclamezuilen, maar Cipollini deed daar nog een schepje bovenop. De sprinter begon aan zijn 6,5 kilometer in een snelpak met tijgerprint op een tijdritfiets met hetzelfde motief.

Dat het verboden was om zomaar in een andere outfit aan een wedstrijd te starten, namen hij en zijn ploeg voor lief: de boete was lager dan wat de publiciteitsstunt uiteindelijk opleverde. De fietsende tijger reed overigens ook nog eens de stenen uit de Groningse Markt, hij eindigde als dertiende en won de eerste etappe van Groningen naar Munster. En oh ja, wie won er? De Spanjaard Juan Carlos Dominguez. Daarna nooit meer wat van gehoord..

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.