Eureka! ’A small step for man’

Lancering Apollo 11tronauts to the moon by 2020, NASA administrator Michael Griffin said Monday. ASTRONAUTICS ASTRONAUT MOON

Lancering Apollo 11tronauts to the moon by 2020, NASA administrator Michael Griffin said Monday. ASTRONAUTICS ASTRONAUT MOON© AFP

Peter de Jong

Op 25 mei 1961 kondigde de Amerikaanse president John F Kennedy het roemruchte Apollo-ruimtevaartprogramma aan, met de gedenkwaardige woorden: ’We choose to go to the moon in this decade and do other things, not because they are easy, but because they are hard’.

Amerika zat midden in de Koude Oorlog met de Sovjet-Unie. De Russen hadden al een man (Joeri Gagarin) en een hond (Laika) in een vlucht om de aarde gebracht. Haast was geboden.

De eerste stap naar de maan werd ontsierd door een vreselijk ongeluk. De bemanning van de Apollo 1 (Grissom, White en Chaffee) kwam op 27 januari 1967 om op Cape Canaveral. Tijdens een countdown-test ontstond er brand in de ruimtecapsule als gevolg van kortsluiting. Het deed de Amerikaanse bevlogenheid niet afnemen. In de volgende Apollo’s werd de techniek verfijnd. Apollo 8 draaide in december 1968 als eerste bemande vlucht tien maal om de maan.

Op 21 juli 1969 was het zover. Apollo 11 bekroonde de grote sprong naar de maan met een landing. Neil Armstrong stapte als eerste mens ooit op de maan en sprak de historische woorden ’That’s one small step for man, a giant leap (sprong) for mankind’. Buzz Aldrin kwam als tweede uit de maanlander tevoorschijn.

Het derde bemanningslid, Michael Collins, bleef achter op het moederschip, dat om de maan cirkelde. En ook in 1969 was er een quarantaineplicht voor (maan)reizigers. De astronauten moesten na de terugkeer op aarde drie weken in quarantaine, om te voorkomen dat de mensheid zou worden besmet met een mogelijk maanvirus...

Dat een reis naar de maan niet zonder gevaar is, bleek tijdens de vlucht van de Apollo 13. Op weg naar de maan ontplofte er een zuurstoftank, waardoor de bemanning in allerijl terug moest naar planeet Aarde. Dat lukte, levend en wel, met kunst- en vliegwerk. In totaal zijn er twaalf mensen op de maan geweest, de laatste was Eugene Cernan, bemanningslid van de Apollo 17 in december 1972.

slim16_eureka!_210551.pdf

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.