Het kabinet moet snel uitleggen waarom het 100 miljoen euro betaalde voor mondkapjes uit China die een CDA-prominent daar had bemachtigd. Ze liggen ongebruikt in het pakhuis | commentaar

Jan ’t Hart

Ging het net een beetje lekker met het coronabeleid– eindelijk zit het tempo erin bij het vaccineren – komt de Volkskrant met de onthulling dat de zelfbenoemde filantroop Sywert van Lienden zich heeft verrijkt met de handel in Chinese mondkapjes.

100 miljoen euro betaalde het ministerie van De Jonge en Van Ark ervoor, tegen het advies van het RIVM. Niet dat ze gebruikt zijn, want ze bleken uiteindelijk niet nodig. Van Lienden zegt er niets over, want ‘ingewikkeld’ en hij is gehouden aan geheimhouding.

De medeauteur van het CDA-verkiezingsprogramma richtte vorig jaar maart de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie op en ging samen met Coolblue, KLM en Randstad tientallen miljoenen mondkapjes naar Nederland halen. Supersymphatiek. Wat Van Lienden er volgens de Volkskrant niet bijvertelde is dat hij via een eigen bv. wel degelijk veel geld eraan heeft verdiend.

Of en met hoeveel Van Lienden zichzelf heeft verrijkt, daar horen we later ongetwijfeld meer van. Maar 100 miljoen euro aan gemeenschapsgeld verkwisten, daarover moet het kabinet snel tekst en uitleg geven. Ambtelijke adviezen negeren en 100 miljoen euro besteden aan een bv. van een CDA-politicus die nota bene helemaal niet in die handel zat maar wel snel een organisatie ervoor oprichtte… die kan maar beter snel een en ander ophelderen.

Mogelijk handelde het kabinet vooral uit paniek. Er waren namelijk te weinig goede mondkapjes waardoor verplegend personeel niet goed beschermd zijn werk kon doen. Net zoals er vorig jaar te weinig testen waren, terwijl er in andere landen al volop werd getest. Het tempo van vaccineren mag inmiddels zijn opgevoerd, andere landen zijn verder dan wij.

Nu het einde van de corona-epidemie nadert, doet de Tweede Kamer er goed aan een parlementaire enquête naar het coronabeleid op te tuigen. Het is zo vaak misgegaan in de coronaorganisatie dat we snel moeten weten hoe we de volgende keer onze zaakjes wel op orde kunnen hebben. En dat we niet in paniek 100 miljoen euro hoeven weg te sluizen via net opgerichte bv’s van onbekwame handelaartjes in mondkapjes die we niet zullen gebruiken.

Dit artikel is aangepast op 18 mei.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.