Hulp bij menstruatiearmoede in Leiden: ’Iedereen moeten kunnen meedoen met sport en schoolactiviteiten’

Stichting Leergeld Leiden en Omstreken zorgt voor gratis menstruatieproducten.© Mediahuis

Inge van Dijck
Leiden

In Nederland heeft bijna één op tien meisjes weleens geen geld voor menstruatieproducten. Om het probleem aan te pakken geeft Stichting Leergeld Leiden en Omstreken cheques aan meisjes van ouders met een laag inkomen, waarmee ze in winkelketen Etos de nodige producten kunnen kopen.

Bij gezinnen met een laag inkomen is er niet elke maand geld voor de menstruatieproducten van hun dochters. Uit onderzoek blijkt dat negen procent van de jonge meisjes in Nederland niet elke maand de nodige middelen heeft om de menstruatie hygiënisch door te komen.

Om ervoor te zorgen dat de Leidse jonge meisjes hiervoor ondersteuning krijgen, voegt Stichting Leergeld Leiden en Omstreken ondersteuning bij het kopen van de producten toe aan hun hulppakketten. ,,We weten uit medische hoek dat veel jonge meisjes thuisblijven van school of niet kunnen deelnemen aan school- of sportactiviteiten wanneer ze niet de nodige producten hebben’’, zegt coördinator Jacqueline Bruggink.

Etos

Om ervoor te zorgen dat de meisjes zelf de producten kunnen kiezen waarbij ze zich comfortabel voelen, geeft de stichting coupons waarmee ze in Etos zelf hun aankopen hiervoor kunnen doen. ,,Op basis van de kennis van Etos over hoeveel de producten kosten en de hoeveelheid die per maand nodig is, hebben we besloten cheques te geven van vijftien euro per kwartaal. Hiermee kunnen ze in de winkelketen zelf de producten uitkiezen. Indien dit bedrag te weinig blijkt te zijn, passen we dat uiteraard aan.’’

Eind april begon de stichting met uitdelen en al snel werd duidelijk dat het probleem in Leiden van grote omvang is. ,,We hebben in de voorbije drie weken al ruim honderd meisjes kunnen helpen. Momenteel zijn dat gezinnen waarvan de ouders een laag inkomen hebben die we al ondersteunen. Indien meer meiden hulp nodig hebben, leren we die graag kennen zodat we ook die kunnen helpen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.