Terwijl verzet tegen sloop boerderij in Woubrugge aanhoudt, omarmen raadsleden nieuwbouw

Ofwegen 7 in Woubrugge; als de sloop- en nieuwbouwplannen van de eigenaar doorgaan, blijft alleen de hooiberg staan.

Ofwegen 7 in Woubrugge; als de sloop- en nieuwbouwplannen van de eigenaar doorgaan, blijft alleen de hooiberg staan.© Foto Hielco Kuipers

Paul van der Kooij
Woubrugge

Het kan nog even duren voordat de boerderij aan Ofwegen 7 in Woubrugge wordt gesloopt. De gemeenteraad van Kaag en Braassem wil het weliswaar mogelijk maken dat het vervallen pand tegen de vlakte gaat, maar Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap weigeren zich daarbij neer te leggen.

Dat bleek deze week tijdens een hoorzitting. Centraal stond daar het voorlopige besluit van B en W om het bestemmingsplan zo te wijzigen dat er twee nieuwe woningen kunnen komen op het perceel, na de sloop van de boerderij en wat andere bebouwing.

Voordat raadsleden zich erover uitspraken, onderstreepte Leo Dubbelaar van de twee monumentenclubs dat het ’een belangrijk pand is’: „Behoud het. En zorg dat ook andere monumentale waarden in de gemeente behouden blijven”, gaf hij de raadsleden mee.

Dat ’de originele boerderij’ geen monumentale status heeft, zoals B en W antwoordden op de zienswijze die hij namens de organisaties indiende, zei hem niets. „In de jaren ’90 was het wel degelijk monumentaal. Het is toen ook meegenomen in een door de provincie uitgevoerd inventarisatieproject voor monumenten. Maar anders dan het voormalige Alkemade heeft de toenmalige gemeente Jacobswoude bijna niets gedaan qua uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst. Mede omdat men toestemming van de eigenaren wilde hebben, hebben ook vele andere belangrijke panden in het oude Jacobswoude geen status.”

En wat constateert hij nu? „Terwijl Nieuwkoop, Alphen en Teylingen hun erfgoed zo goed mogelijk beschermen, wordt in Kaag en Braassem de bescherming ingeperkt en worden zelfs prachtige gebouwen gesloopt.”

Karakteristiek

Dubbelaar heeft de gemeente gevraagd om Ofwegen 7 de status van ’karakteristiek pand’ te geven, de opvolger van een ’gemeentelijk monument’. Uit de stukken begreep hij dat de gemeente dat verzoek wil afwijzen. In de vergadering kondigde hij aan bezwaar te zullen maken zodra hij die afwijzing - voorzien van een advies van de erfgoedcommissie - binnen heeft. Ook tegen de sloop- en bouwvergunning kan weleens protest rijzen.

Zijn zorgen vonden alleen weerklank bij het CDA. Zo was raadslid Thijs Mooren het ermee eens dat het een ’beeldbepalend pand’ is:„Maar zoals het er nu uitziet, wordt het het ook niet meer.”

Impressie van de nieuwbouw aan Ofwegen 7.

Impressie van de nieuwbouw aan Ofwegen 7.

Raadsleden van andere partijen oordeelden juist dat nieuwbouw van ’twee keurige woningen’ (VVD) voor een ’ruimtelijke verbetering zal zorgen’ (Pro Kaag en Braassem) en ’ruimtelijke kwaliteit zal toevoegen’ (D66). „Er verdwijnt immers veel visuele verontreiniging”, oordeelde VVD’er Jan van der Geest.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.