Frans de Witprijs voor kunstinstallatie met cocaïne en nachtvlinders

Vibeke Mascini plaatst radiatoren in de binnentuin van de bibliotheek.

Vibeke Mascini plaatst radiatoren in de binnentuin van de bibliotheek.© Foto Hielco Kuipers

Theo de With
Leiden

Kunstenares Vibeke Mascini heeft de Frans de Witprijs gewonnen. Deze prijs is donderdagmiddag uitgereikt bij de opening van de jaarlijkse openluchttentoonstelling Beelden in Leiden.

De expositie bestaat dit jaar uit vijf beelden op de Hooglandse Kerkgracht, een kunstwerk in de binnentuin van de bibliotheek aan de Nieuwstraat en nog een beeld op begraafplaats Rhijnhof. De objecten van de jonge beeldhouwtalenten blijven te zien tot en met zondag 8 augustus.

Elk jaar kiest een jury een van de kunstenaars uit om te bekronen met de Frans de Witprijs, vernoemd naar de vermaarde Leidse beeldhouwer Frans de Wit. Bij de officiële opening werd donderdag bekendgemaakt dat Vibeke Mascini dit jaar met de eer gaat strijken.

Zij heeft in de binnentuin van de bibliotheek een bijzondere kunstinstallatie opgebouwd. De jury heeft grote bewondering voor het materiaal dat zij heeft gebruikt, namelijk energie. Mascini heeft de energie opgevangen die vrijkwam bij de verbranding van kilo’s cocaïne, die de douane in beslag had genomen. Deze energie gebruikt ze in Leiden om een aantal radiatoren te verwarmen tot 19 à 20 graden Celsius.

In de radiatoren heeft de kunstenares 150 poppen van nachtvlinders geplaatst. Deze poppen zullen volgende maand uitkomen en de nachtvlinders zoeken vervolgens hun weg door Leiden. ,,Het is heel bijzonder hoe de kunstenares iets negatiefs als cocaïne weet te transformeren tot iets positiefs’’, aldus juryvoorzitter Nathanja van Dijk.

(Tekst loopt door onder de foto.)

De sculptuur van Maud van den Beuken op de Hooglandse Kerkgracht.

De sculptuur van Maud van den Beuken op de Hooglandse Kerkgracht.© Foto Hielco Kuipers

Er werd donderdagmiddag nog een tweede prijs uitgereikt. De ondernemers van het Schuttersveld en de Schipholweg kiezen elk jaar een beeld, dat geplaatst wordt in de nabijheid van de taxistandplaats. Hun keuze viel op het grootste beeld, dat nu op de Hooglandse Kerkgracht staat: de elf meter lange sculptuur van Maud van den Beuken.

Zij heeft op de Amerikaanse rivier Mississippi een scan gemaakt van de rivierbodem en de watermassa. Die maakt zij in Leiden zichtbaar in een witte kunststof. Het is de blikvanger van de tentoonstelling. ,,We hopen alleen dat het beeld past op het Schuttersveld’’, aldus de zegsman van de ondernemers. ,,Daarover gaan we in overleg met de gemeente.’’ Als er geen belemmeringen zijn, wordt het kunstwerk na 3 oktober geplaatst.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.