Blijdschap in Hoogmade: antennes mobiele telefonie niet in polder, maar terug naar de kerktoren

Een foto van 5 november 2019, een dag na de verwoestende brand in de Onze-lieve-vrouw-geboortekerk in Hoogmade. Een nieuwe kerk begint aan alle kanten dichterbij te komen.

Een foto van 5 november 2019, een dag na de verwoestende brand in de Onze-lieve-vrouw-geboortekerk in Hoogmade. Een nieuwe kerk begint aan alle kanten dichterbij te komen.© Archieffoto Michel van Bergen

Paul van der Kooij
Hoogmade

Vodafone ziet af van de bouw van een omstreden zendmast voor mobiele telefonie in de Hoogmadesche polder bij Hoogmade. In plaats daarvan wil het bedrijf zijn antennes onderbrengen in de toren van de Onze-lieve-vrouw-geboortekerk, net als voor de fatale brand van november 2019.

Die ommezwaai zorgt voor grote blijdschap in kerk en dorp. Leo van Rijn, voorzitter van de commissie die kerk en begraafplaats beheert, onderstreept dat de jaarlijkse bijdragen van providers als Vodafone het een stuk makkelijker maken om de exploitatie rond te krijgen van de nieuwe kerk. „En dat is ook een belangrijke boodschap voor de bisschop die zijn voorlopige ’ja’ tegen de herbouw nog definitief moet maken.”

Daniëlle van Egmond, die actie voerde tegen de mast, noemt het ’fantastisch nieuws’. „Ik ben heel blij dat de techniek weer in de toren wordt verwerkt, zodat geen losstaande creaties verrijzen in het polderlandschap. Nu maar hopen dat ook de windturbines wegblijven, want daarmee vergeleken is de mast maar een nietig ding.”

Dat Vodafone geen gebruik maakt van de door de gemeente Kaag en Braassem verleende vergunning, betekent wel dat er nog langer met een noodvoorziening moet worden gewerkt. Want het duurt nog zeker anderhalf jaar voordat er een nieuwe kerk staat. Sterker nog, het bisdom moet nog officieel instemmen met de bouw. Maar Van Rijn twijfelt er niet aan dat dat ook gebeurt.

„Als je ergens voor gaat, dan gá je er ook voor, heb je die ambitie. En ik merk bij het bisdom net zo veel enthousiasme. Een kerk bouwen is ook veel leuker dan er eentje te sluiten.”

Architect

Om later dit jaar een goed onderbouwde beslissing te kunnen nemen, wordt er veel werk verzet. Aan de inkomsten- én aan de uitgavenkant. Zo schetst de Leidse architect Paul Rietbroek twee kerken. Eentje zoals die er voor de brand uitzag en met verzekeringsgeld kan worden teruggebouwd. Maar ook een kerk zoals betrokkenen hem graag zien, eentje die bijvoorbeeld met een grote glazen wand in tweeën te delen is.

De ’nieuwe’ Onze-lieve-vrouw-geboortekerk in Hoogmade

De ’nieuwe’ Onze-lieve-vrouw-geboortekerk in Hoogmade© tekening Paul Rietbroek

„Zodra aannemers daar prijskaartjes aan hebben gehangen, is namelijk een betere besluitvorming mogelijk”, legt Van Rijn uit. „Want bij kerk nummer twee moeten we geld bijleggen.”

Dat het een provider als Vodafone menens is, leidt hij onder meer af uit het feit dat er volgende week een bouwvergadering is met een aannemer van het bedrijf. „We kijken dan hoe we de antennes en andere apparatuur - voor 5G zijn dingen wat groter - het beste kunnen wegwerken.”

Dat een terugkeer van de mast in de kerktoren nu mogelijk lijkt, is volgens Van Rijn aan veel mensen te danken. Van het dorp dat massaal tegen de mast protesteerde en steun uitsprak voor een plek in de toren, raadsleden die zich daar bij aansloten, tot wethouder Inge van der Meer. ,,Die heeft zich er, denk ik, goed tegenaan bemoeid.’’

Van der Meer geeft toe meerdere gesprekken te hebben gevoerd met Vodafone, maar deelt graag de credits. „Het kerkbestuur denkt goed mee en Vodafone zag ook in dat dit de weg van de minste weerstand was.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.