Overwinning in Brussel voor vissers over windmolenparken op zee

Windmolenpark voor de kust bij Egmond.

Windmolenpark voor de kust bij Egmond.© Archieffoto ANP

Annet van Aarsen
Den Helder

Een meerderheid van de visserijcommissie van het Europees Parlement vindt dat vissers moeten kunnen meepraten over wáár op zee windmolenparken gebouwd kunnen worden. Een overwinning voor de Nederlandse Noordzeevissers.

Met 26 stemmen voor, twee onthoudingen en nul stemmen tegen is dinsdag in de Europese visserijcommissie het initiatiefrapport van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) aangenomen, over de gevolgen voor de visserijsector van windmolenparken op zee.

„Dit is een stevige steun in de rug”, meent de Europarlementariër en de vissers zijn het met hem eens. Dirk Kraak van visserijorganisatie Eendracht Maakt Kracht (EMK): „Dit betekent heel veel voor ons.” De visser uit Den Helder voerde samen met zijn Tholense collega Job Schot actie in Brussel omdat de visserij geen enkele inspraak kreeg bij plannen voor de bouw van offshore windmolenparken. „Eigenlijk ben ik wel trots op wat we nu hebben bereikt”, zegt Kraak.

Hij hoopt dat de vissers in de toekomst gewoon aan tafel zitten als er plannen worden gemaakt voor nieuwe windmolenparken op zee. Of zoals Europarlementariër Van Dalen zegt: „Zij verdienen hun brood op het water en daarom is het niet meer dan logisch dat deze sector een beslissende stem krijgt. Dat is dus meer dan alleen ’inspraak’.”

Tot nu toe verloor de visserij belangrijke visgronden. Kraak: ,,We vissen op dit moment veel in een gebied waar Hollandse Kust Zuid wordt gebouwd. Belangrijke visgronden voor ons, dit zijn onze voorjaarsstekken. Die zijn we straks kwijt - vanaf volgend jaar mogen we hier niet meer komen - en daar balen we enorm van. In de toekomst moet dat anders gaan.’’

Opvallend in dit dossier is dat de vissers van EMK optrokken met Franse collega’s uit Bretagne. Eerder stonden de Nederlanders en de Fransen juist vaak lijnrecht tegenover elkaar, bijvoorbeeld bij het recente Europese verbod op pulsvissen. De fransen wilden dat de vergunningen voor deze vorm van visserij werden ingetrokken, de Nederlanders leden daar grote schade door. Dirk Kraak: ,,Maar nu hebben we toch weer een kleine brug geslagen.’’

Nu het initiatiefrapport steun heeft van de visserijcommissie, buigt het Europees Parlement zich eind juni over de windmolens en de visserij.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.