Voorschotenaar opgelicht op Marktplaats: 8800 euro weg

De verdachte die afrekende met geld van de Voorschotenaar.

De verdachte die afrekende met geld van de Voorschotenaar.© Foto politie

Annalaura Molducci
Voorschoten

Hij dacht met een geïnteresseerde koper van zijn skischoenen van doen te hebben, maar het bleek een oplichter. Drie dagen later was er 8800 euro van zijn rekening verdwenen.

Een 35-jarige man uit Voorschoten bood zijn skischoenen te koop aan op Marktplaats. Er kwam een koper en de twee werden het eens over de prijs.

De koper vroeg de Voorschotenaar even een cent over te maken met een ’tikkie’, omdat hij slechte ervaringen had in het verleden. De man deed dat en keek daarna drie dagen niet op zijn bankrekening.

Toen zag hij dat er maar liefst vijftig betalingen waren gedaan van zijn rekening. Er waren games gekocht, er was gegokt , er waren belkaarten aangeschaft en er was betaald met Apple Pay. De politie heeft beelden verspreid van een jongeman met pet en trainingsboek die bij een filiaal van Coolblue in Den Haag op zijn gemak een iPhone afrekent met zijn eigen telefoon. Dat geld komt van de rekening van de Voorschotenaar.

Phishing

Zulke oplichters gaan zeer geraffineerd te werk met phishingmethodes, zegt de politie. ,,Maak geen geld over als je het niet vertrouwt. Deze oplichters sturen een neplink die heel echt lijkt, waarmee ze toegang krijgen tot je bankrekening. Ze kunnen ook geld overmaken van de spaarrekening naar de betaalrekening. Zo kon het gebeuren dat hier geld van de spaarrekening van het zoontje van het slachtoffer werd gehaald.”

De politie adviseert ook om op de telefoon de notificaties aan te zetten, zodat je kunt zien als er geld van je rekening wordt afgehaald. ,,Dan zie je het meteen en niet na drie dagen”, aldus digitale agent Paul Boogaard.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.