Transavia is de minst flexibele luchtvaartmaatschappij, meent de Consumentenbond

© Foto Transavia

Transavia is een stuk minder flexibel dan andere vliegmaatschappijen als consumenten hun vliegticket moeten wijzigen of annuleren. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Consumentenbond. Ook aan de ’Flex’ optie van Transavia zitten volgens de bond veel haken en ogen.

De Consumentenbond zocht uit hoe soepel vijftien Europese luchtvaartmaatschappijen zich opstellen bij wijzigingen of annuleringen. Als de aanbieder annuleert, moet deze de kosten van het ticket binnen zeven dagen terugbetalen. Als consumenten annuleren, kunnen luchtvaartmaatschappijen zelf bepalen hoe ze hiermee omgaan. De Consumentenbond vindt dat consumenten die omboeken of annuleren vanwege een plots negatief reisadvies of verplichte quarantaine bij aankomst, niet op hoge kosten moeten worden gejaagd.

Transavia blijkt onderaan te bungelen qua flexibiliteit. De luchtvaartmaatschappij rekent 35 euro per persoon per enkele reis voor een wijziging. Die kosten vervallen met de Transavia ’Flex’ optie (9 euro pp enkele reis), maar daar kleven nadelen aan. Als reizigers hun ticket willen verzetten, moeten ze die binnen één jaar na boeken gebruiken én de route en het reisgezelschap moeten hetzelfde blijven. Bovendien kunnen klanten hun ’Flex’ ticket maar tot 48 uur voor vertrek aanpassen. Dus consumenten die vlak voor de (terug-)vlucht positief testen op corona, zijn te laat om nog kosteloos te wijzigen. En ze krijgen geen geld terug als ze hun vlucht annuleren.

Prijsvechters

De meeste luchtvaartmaatschappijen zijn sinds corona juist flexibeler geworden. Zo kunnen consumenten bij Air France en KLM tot de dag van vertrek elk ticket kosteloos omboeken of annuleren en hun geld terugvragen. En ook de meeste prijsvechters stellen zich flexibel op. Bij Pegasus kunnen klanten tot 2 uur voor vertrek hun reis nog gratis wijzigen door van het ticket een zogenaamd open ticket te maken. Het ticket staat dan ’on hold ’ en de reiziger geeft pas later een nieuwe reisdatum door. Bij Eurowings kun klanten zelfs tot 40 minuten voor vertrek hun reis nog uitstellen, onbeperkt, zonder extra kosten.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ,,Transavia blijkt weer eens het slechtste jongetje van de klas. We hebben de luchtvaartmaatschappij al meerdere malen aangesproken op klachten van consumenten. Helaas zonder resultaat, maar we blijven aandringen. En we adviseren consumenten om goed te kijken naar de voorwaarden en te kiezen voor een flexibele luchtvaartmaatschappij.”

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.