Het bijzondere kampioensteam van ZZ Leiden

Worthy de Jong, Michael Finke, Luuk van Bree en Emmanuel Nzekwesi waren belangrijk in de titelrace.

Worthy de Jong, Michael Finke, Luuk van Bree en Emmanuel Nzekwesi waren belangrijk in de titelrace.© Foto Taco van der Eb

Joris Zandbergen
Leiden

In oktober leek het er nog niet op, maar op 27 mei pakte Zorg en Zekerheid Leiden het landskampioenschap door Den Bosch te ’sweepen’. Een eindrapport van een bijzonder team.

Naarmate het seizoen vorderde, en de belangen groter werden, gebruikte coach Geert Hammink steeds meer zijn vaste kern van acht spelers.

Lees ook: ZZ Leiden rekent eindelijk af met rivaal Den Bosch en haalt de vierde landstitel binnen. ’Dit is een topgroep bij elkaar’ [video]

Luuk van Bree, forward

Leek aanvankelijk een schutter die het niet van zijn defensie moest hebben, maar groeide in de play-offs uit tot een taaie verdediger die ook nog steeds driepunters kan mikken. Sterke finaleserie voor de lange Brabander.

Nick King, forward

Soms starter, soms reserve, altijd een bundel energie. Loopt zichzelf weleens voorbij, kan ook het team op zijn schouders nemen met zijn explosiviteit. De Bossche Maaspoort heeft een bijzondere uitwerking op hem, want daar speelde hij zijn beste wedstrijden.

Riley LaChance, guard

Zesde man van het jaar, begenadigd schutter die als hij ’aan’ is nauwelijks valt af te stoppen. Verdedigend soms kwetsbaar door zijn beperkte fysiek, maar zijn scorend vermogen maakt veel goed.

Giddy Potts, guard

Eigenlijk nog aan het leren wat prof zijn in Europa is. Geblokte guard met temperament, kwam in aanvaring met de scheidsrechters en dat beperkte zijn speelminuten. Echter, een zeer groot talent, met zijn atletisch vermogen en dodelijke sprongschot. Zou een ster kunnen worden als ZZ hem kan/wil houden.

Michael Finke, center

Voor een grote man wat licht onder de borden, maar ook al een goede schutter en, minstens zo belangrijk, een goede teammaat. Werkte hard in de finale en kon mooie cijfers overleggen.

Marijn Ververs, guard

Kreeg van coach Hammink de kans om te starten als spelverdeler, en vulde die rol uitstekend in. Voor een guard is de Leidenaar groot, hij verdedigt sterk en is zeer balvast. Kan scoren als het moet, en zo niet vindt hij dat ook prima. Zijn rustige persoonlijkheid is belangrijk tussen de soms meer heetgebakerde ploeggenoten. Verdient een telefoontje van de bondscoach.

Emmanuel Nzekwesi, forward

De MVP van het seizoen. Dé man onder de Leidse borden, die ZZ daar een présence gaf. Geen spectaculaire cijfers in de finalereeks, wel een prima allround en zeer belangrijk optreden. Eerstejaars prof met een grote toekomst voor zich. Of die zich in Leiden gaat afspelen, is de vraag.

Worthy de Jong, guard

Mister ZZ, nu drievoudig landskampioen met de club. Alleskunner die telkens zijn spel aanpast aan wat het team nodig heeft. Ging nog harder verdedigen en loerde op de assist. Soms wat slordigheden, maar die moeten maar voor lief worden genomen. Niet de aanvoerder, wel de onbetwiste leider. Hield zijn ploeg scherp. Terechte MVP van de finale. Ongelooflijk atletisch, karaktervol en slim. Een parel voor de sport. Dit was zíjn titel.

Lees ook: Worthy de Jong knipt netje van basket na landstitel ZZ Leiden: ’Alles viel op het juist moment op z’n plek’ [video]

Geert Hammink, coach

Coach van het jaar en landskampioen. Belangrijk in de ontwikkeling van spelers als Ververs, en had, samen met zijn assistent Stefan Philipsen, tactisch zijn zaakjes uitstekend voor elkaar in de play-offs. Bleef kalm op moeilijke momenten en geloofde in de kwaliteiten van zijn spelers. Contractverlenging ligt voor de hand.

Never change a winning team, maar zo gaat dat in de DBL meestal niet. Slechts drie spelers liggen vast voor volgend seizoen. Misschien moet ZZ met weer een nieuw team op jacht naar een ’repeat’.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.