Met trappen en stoten gaan ze de pop te lijf. ’En op de laptop kijken we dan of we gewonnen hebben.’ E-karate: het bestaat [video]

Esraa Aydi neemt het op tegen de pop tijdens een opname voor e-karate.© Foto Erik Rietman

Robert Berkeley
Zaandam

Het EK karate is net achter de rug, het OKT is in aantocht. De toppers zijn dus volop bezig, maar voor de categorie daaronder ligt deze sport al ruim een jaar stil. De karatebond kwam met een oplossing: e-karate.

In het midden van de zaal in sportschool Choku in Zaandam staat een rubberen pop. Althans, een gespierd bovenlijf op een standaard met daarboven een agressief kijkend hoofd. Ahmed Aydi (21) en zijn zusje Esraa (19) springen er om de beurt een halve minuut lang wild omheen en met een razendsnelle reeks trappen en stoten gaan ze de pop te lijf. Die blijft moeiteloos overeind, want de bedoeling is om de pop juist nét niet te raken. Bovendien weegt het object wel zo’n honderd kilo, dus dat krijg je ook niet zomaar omver…

Zie ook: Voormalig topkarateka Lorenzo Manhoef helpt nu als cameraman bij e-karate

Welkom in de wereld van het e-karate. Dat is vorig jaar in het leven geroepen door de karatebond als een alternatief om in coronatijd toch het ’wedstrijdgevoel’ te kunnen meekrijgen. Deelnemers aan e-toernooien kunnen een filmpje van zichzelf van een halve minuut opsturen en een jury beoordeelt dan de technieken. Het gaat ook om controle, want de pop moet steeds net niet worden geraakt en elke aanraking levert puntenaftrek op.

Uploaden

Bij Choku hebben broer en zus Aydi, die beiden deel uitmaken van de Nederlandse selectie, de virtuele sport opgepakt. Met succes: Ahmed Aydi won meerdere grote toernooien, zoals de Open Amerikaanse kampioenschappen, de World Series en het Open NK. „Twee weken van tevoren kun je het filmpje uploaden en dan tijdens het toernooi kun je de ingestuurde opnames bekijken en volgen hoe het gaat”, vertelt hij. „Dat geeft een bepaalde spanning: ga ik door? Maar ja, dan zit je op de computer te kijken en dat is toch heel wat anders dan wanneer je op een toernooi staat en met echte tegenstanders te maken hebt.”

Esraa vult aan: „Het is een leuke manier om met karate bezig te zijn en te werken aan je snelheid en techniek. Maar de druk staat er niet op. En een pop denkt niet, beweegt niet. Als ik eenmaal bezig ben en er gefilmd wordt ga ik er honderd procent voor hoor, maar als er iets misgaat is dat geen ramp; dan doe je het gewoon opnieuw.” Toch zit daar wel een bepaalde limiet aan. „Je kunt niet oneindig blijven opnemen, omdat het behoorlijk intensief is. Een halve minuut lijkt niet heel lang, maar je bent daarna toch wel aardig vermoeid.”

Echte wedstrijden

Er staan vooralsnog geen nieuwe e-karatewedstrijden op het programma, al verschijnen die altijd pas kort van tevoren. De hoop van de Aydi’s is gevestigd op een terugkeer in échte wedstrijden op korte termijn. Op 26 juni staan de open Oostenrijkse kampioenschappen gepland, in juli het EK jeugd onder 21 jaar. „Daar heb ik echt zin in! De dagen dat we e-karatefilms opnamen, waren vooral gezellige bijeenkomsten weer even op de club.”

Hun coach Ivan Nikolov beaamt dat, al is de man die al bijna vijftig jaar actief is minder van de lol en vooral van het keiharde trainen. „Tja, e-karate is een goed alternatief gebleken als er verder niks is, maar eerlijk: ik vind het drie keer niks. Met kumite karate wil je knallen en dat kan niet tegenover een dooie pop.”

Achtergrond Ahmed en Esraa

De Palestijnse broer en zus Ahmed en Esraa Aydi wonen nu 5,5 jaar in Nederland. Een groot deel van hun jeugd woonden ze met hun ouders in Syrië. Hun vader kwam in 2014 als oorlogsvluchteling hierheen en in september 2015 konden de twee kinderen met hun moeder per vliegtuig ook komen.

Na enkele maanden in een Gronings asielzoekerscentrum kon het gezin in Weesp terecht. Daar wonen ze nu nog. Ahmed en Aydi hebben net hun vwo-examens afgerond. Als ze slagen, wil Ahmed naar Nijenrode en Esraa is van plan farmacie te gaan studeren in Utrecht. ,,Door school en corona stond het karate een beetje op een laag pitje, maar deze zomer willen we weer keihard gaan trainen’’, aldus Ahmed.

In Syrië zaten de twee al op karate en in Nederland pakten ze het meteen al op toen ze nog in het azc zaten. In Weesp kwamen ze bij de karateschool van Bregje Sijpesteijn terecht, waar ze nog steeds trainen, maar om ook wedstrijden (kumite) te vechten raadde zij het duo in 2018 aan om ook bij haar oude trainer Ivan Nikolov bij Choku in Zaandam aan te sluiten.

Olympische Spelen

Esraa kwam in haar klasse tekort om in aanmerking te komen voor olympische kwalificatie. Misschien ook niet zo gek, want wedstrijden zijn voor haar relatief nieuw. ,,In Syrië was die mogelijkheid voor vrouwen beperkt en ik was het enige meisje bij onze club. De eerste wedstrijd in Nederland vond ik wel eng en ging ook niet zo goed, maar inmiddels ben ik gewend. Ik kan niet wachten om weer tegenover een tegenstandster te staan.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.