Nog geen definitief ’nee’ tegen meer windmolens langs N11, SP-motie krijgt onvoldoende steun

Op 24 juni neemt de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn een besluit over de komst van windmolens langs de N11.© Archieffoto Taco van der Eb

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

De gemeenteraad van Alphen zegt nog geen definitief ’nee’ tegen windmolens langs de N11 bij Hazerswoude-Rijndijk.

De SP probeerde andere partijen donderdagavond daartoe te verleiden, maar kreeg onvoldoende steun voor een motie. De VVD, PvdA, Rijn Gouwe Lokaal, Beter Alphen en Dorpen en Wijken Belangen steunden het voorstel wel.

SP-raadslid Harre van der Nat wilde de Hazerswoudenaars alvast tegemoetkomen met zijn motie. Veel dorpsbewoners vrezen de komst van ’megaturbines’ langs de N11 ten zuiden van Hazerswoude-Rijndijk. Actiecomité Turbulent heeft de afgelopen weken 2250 handtekeningen verzameld tegen de plannen, die donderdagavond - voorafgaand aan de raadsvergadering - zijn ingediend.

„De meerderheid van de raadsfracties ziet die windmolens niet zitten”, aldus Van der Nat, doelend op de raadscommissie van 20 mei. Daarin bleek dat veel partijen grote twijfels hebben bij de eventuele komst van nieuwe windmolens langs de N11. Er staan al windmolens bij het Spookverlaat en bij Heineken (Zoeterwoude).

Sympathiek

Toch willen de meeste raadsfracties een definitief oordeel over windmolens langs de N11 nog even uitstellen. Op 17 juni is er een eerste debat over, op 24 juni neemt de gemeenteraad een besluit. „Het is een sympathieke motie, maar die komt te vroeg”, aldus Peter Versteeg, raadslid van Nieuw Elan.

De partijen die voor de SP-motie stemden, vonden uitstel van hun oordeel niet nodig. Ze zijn overtuigd door de enorme weerstand vanuit Hazerswoude-Rijndijk. „Burgers begrijpen het niet als we nu nee tegen deze motie zouden zeggen”, aldus PvdA-raadslid Henk Goes. „Tijdens de commissievergadering van 20 mei zijn door de politiek verwachtingen gewekt”, aldus Ank de Groot, fractievoorzitter van Rijn Gouwe Lokaal. „Wij zijn tegen windmolens”, aldus Anouk Noordermeer, VVD-fractievoorzitter.

Voor wethouder Erik van Zuylen (duurzaamheid/GroenLinks) was het donderdagavond ook niet het moment om ’nee’ te zeggen tegen windmolens langs de N11. „We snappen heel goed dat er zorgen leven in Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn. We snappen deze motie goed, maar het is wel van belang om het debat over de Regionale Energie Strategie goed te voeren.”

Regiobestuur Holland Rijnland zoekt plek voor 45 tot 70 grote windturbines, of 70 tot 100 kleine. Het duurzame energiedoel is ook te halen met 1400 à 1500 hectare (zo’n 3000 voetbalvelden) aan zonneparken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.