Naturalis krijgt grote parkeergarage met diverse functies

De voorkant van Naturalis dat aan de achterkant een parking krijgt.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Naturalis gaat een forse parkeergarage bouwen direct naast het museum. Aan de Mendelweg komt een gebouw van zeven etages, met plaats voor tussen de 500 en 700 auto’s. De parking is naar verwachting in 2023 klaar.

Het stadsbestuur maakte de bouw van de garage bekend. De bouwgrond is namelijk eigendom van de gemeente, die voor een niet openbaar gemaakt bedrag aan Naturalis wordt verkocht.

De parking is niet alleen bedoeld voor bezoekers en personeel van het Biodiversity Center. Ook bedrijven in het oostelijke deel van het Bio Science Park kunnen er gebruik van maken. Bovendien komt er een speciaal onderdeel in: een park&ride voor de Leidse binnenstad. Ook een deelfietsenproject en een bushalte worden ernaast opgezet. ,,We vangen veel vliegen in een klap’’, aldus wethouder Paul Dirkse (D66). Bij de park&ride gaat het om een proef om te zien hoe het gaat als stadsbezoekers er hun auto stallen en verder reizen met openbaar vervoer.

Als de parkeergarage klaar is, tovert Naturalis de huidige parkeerplaats naast het museum om ’tot een openbare, biodiverse museumtuin met educatieve elementen’. Dat project werd eerder de Tuin van Trix genoemd. Die zou eigenlijk op het dak van Naturalis komen - en al twee jaar geleden - maar krijgt dus een plek op de begane grond. Naturalis-directeur Edwin van Huis is blij met de aangekondigde wijzigingen. ,,We kunnen straks al onze bezoekers goed ontvangen. Daarnaast helpt de garage mee aan een autoluwe binnenstad. En we verheugen ons erop om ook de biodiversiteitstuin eindelijk te realiseren.”

De Mendelweg, een zijstraat van de Darwinweg, wordt door de gemeente een stuk verlegd in verband met de bouw van de garage. Zo komt er een keerlus voor vrachtverkeer van en naar Naturalis en voor touringcarbussen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.