Recensie Over de Tong | Lunchen bij Bar Lokaal is een lust voor het oog en voor de tong

Gertjan van Geen
Leiden

Wat een weelde dat de terrassen weer open zijn. Met de drukte op de markt deze woensdag, zitten die op Botermarkt en Nieuwe Rijn vol. Daarop lopen we de drukte uit en door naar Bar Lokaal in de Hartesteeg.

Bar Lokaal heeft optimaal gebruikgemaakt van mogelijkheden die de gemeente heeft geboden om het terras uit te breiden. Tussen de Hooglandse Kerk en het etablissement staan campingtafels opgesteld, waarvan een klein deel voor restaurant De Gaanderij is gereserveerd. Het eigen terras behoeft een reservering, de rest is voor de toevallige passant, zoals wij deze middag.

Bar Lokaal is ook nu weer origineel zoals we dat gewend zijn. Van de appetizers (olijven, salami, prosciutto, makreel, sardines en bittergarnituur, alles tussen de 4,50 en 9,50 euro) blijven we af. Ons oog valt op flatbread met geroosterde groene paprika (11 euro), salade van geroosterde bloemkool (13 euro) en de sandwich gerookte zalm (9,50 euro).

(Tekst gaat door onder de foto)

Om met het oog te beginnen: wat een plaatjes. Je zou er bijna je tanden niet inzetten en de kunstwerkjes van een afstand bekijken. Maar ze zijn niet alleen een lust voor het oog, blijkt al snel. Ze strelen de tong. En dat in de brandende zon.

De zalm ligt op een bedje van gemengde sla, is afgemaakt met mascarpone, gemarineerde courgette en dille en smaakt uit de kunst. Er wordt niet beknibbeld op de hoeveelheid en dat geldt ook voor de rest. De geroosterde paprika wordt op smaak gebracht met za’atar en pul biber, feestelijke kruiden, ook qua kleur.

Bij de geroosterde bloemkool, eindeloos veel lekkerder dan de gekookte variant, lijkt de kok uitgeschoten met de pijnboom- en granaatappelpitten, waarvoor dank. Een absoluut feestje aan de toegevoegde tahin en zhug, hoewel die laatste wat pittiger mag.

Desondanks allemaal topgerechten, zeker voor deze prijs. Daarbij: waar we ons blauw hadden kunnen betalen aan water uit een flesje, blijft het nu beperkt. Twee euro voor plat water, dat regelmatig wordt bijgevuld. Top.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.