Leger des Heils in Leiden deelt donuts uit

Aan het eind van het feestje delen vrijwilligers van het Leger des Heils donuts uit in de buurt.

Aan het eind van het feestje delen vrijwilligers van het Leger des Heils donuts uit in de buurt.© Foto Taco van der Eb

Aad Rietveld
Leiden

Er klinkt muziek uit de ’buurthuiskamer’ van het Leger des Heils aan de Groenesteeg, vlak bij de Herengracht, zaterdag. Aan een tafel op straat staan kinderen met chocola en glazuren in allerlei kleurtjes donuts te versieren. De ’grote mensen’ drinken koffie of thee bij een andere tafel. Het is Donut Dag.

Jan Kruidhof, sinds 1 april de nieuwe voorganger van ’het Leger’ in Leiden, en zijn vrouw Sjoukje staan tevreden toe te kijken. De kinderen spelen, de buurtbewoners maken een praatje. Dit is precies de bedoeling van de uit Amerika overgewaaide traditie. ,,Geluk is alleen echt geluk als je het deelt’’, zegt Sjoukje. ,,En een donut is altijd goed voor een glimlach.’’

Het Leger des Heils in Amerika bedacht Donut Day in 1938. Het is een feest ter herinnering aan de ’Salvation Army Lassies’, die in de Eerste Wereldoorlog naar Frankrijk en België gingen om de Amerikaanse soldaten aan het front met het gebak een beetje een thuisgevoel te geven. Vorig jaar werd het in Nederland geïntroduceerd.

Zo’n dag past perfect in het plan van het echtpaar Kruidhof om van het gebouw van het Leger der Heils - Kom Erbij, heet het - een ontmoetingsplek voor de buurt te maken. ,,Wij willen mensen hier bij elkaar brengen’’, zegt Jan Kruidhof. ,,Er kwam net een mevrouw voorbij die zei dat zij bij ons wel onbekende recepten uit haar eigen land wil koken voor de buren’’, vertelt Sjoukje. ,,Mooi toch?’’

De kinderen versieren meer donuts dan zij zelf kunnen opeten. Dat is helemaal niet erg, want die kunnen de vrijwilligers van het Leger uitdelen aan mensen in de buurt, aan het einde van het feestje.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.