College Teylingen blijft bij afsluiten wandelpad Munnickenbos in Warmond

Het wandelpad langs het Munnickenbos.© Archieffoto

Sjaak Smakman
Warmond

Het wandelpaadje in het Munnickenbos achter huizen aan de Hagheweide in Warmond moet worden afgesloten. Het college blijft bij dat standpunt na de inspraak van voor- en tegenstanders.

De voorstanders zijn de bewoners van de villa’s aan de Hagheweide. Die willen het paadje al veel langer dicht omdat het hen een gevoel van onveiligheid geeft. Bovendien wordt er de nodige rommel neergegooid, stellen ze. De afgelopen vijf jaar zijn er drie inbraken geweest aan de Hagheweide.

Naast de vraag van de bewoners zijn er voor het college meer argumenten om het pad af te sluiten. Het lusje achter Hagheweide 2 en 4 stelt volgens het college als wandelpad weinig voor. Daarnaast kan afsluiting de flora en fauna van het eeuwenoude Munnickenbosje, dat werd gebruikt als waterbuffer en hakhoutbosje, ten goede komen.

Afsluiting betekent immers meer rust en dus meer kans voor de flora en fauna om zich goed te ontwikkelen. De cultuurhistorische waarde van het stukje groen langs de Poelmeer is overigens ook reden voor het college om niet in te gaan op de vraag van de bewoners om dit groen te kunnen kopen of huren.

De stichting tot behoud van het Munnickenbos is tegen afsluiting. Bij de bewoners gaat het volgens Max Paping van de stichting om een verder niet echt onderbouwd gevoel van onveiligheid, terwijl bij afsluiting voor inwoners de beleefbaarheid van een stukje historisch groen verloren gaat.

En als het gaat om de bescherming van flora en fauna, wil de stichting op eigen kosten een natuurlijk ogend hek op de grens van het paadje en het groen neerzetten om zo te voorkomen dat wandelaars en honden het bos in gaan. En als het gaat om meer veiligheid en de aanpak van rommel, dan kunnen een lantaarnpaal en een afvalbak daar ook in voorzien, vindt de stichting.

Politiek was er eerder dit jaar flink discussie over. Een raadsmeerderheid van CDA, VVD en Trilokaal heeft geen probleem met afsluiting, maar onder meer D66, PvdA en GroenLinks waren er fel op tegen. Volgende week praat de commissie ruimte verder over wat er met het wandelpad moet gebeuren.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.