Chauffeurs leggen bloemen neer op de plek waar meisje zaterdag overleed

Veel mensen leggen bloemen neer bij de locatie waar Doris zaterdag het leven verloor.© Foto Hielco Kuipers

Annalaura Molduccien Gertjan van Geen
Leiden

Taxi- en buschauffeurs in Leiden hebben maandag bloemen neergelegd op de plek waar zaterdag de zevenjarige Doris Karimzadeh onder een bus kwam en haar leven verloor. Het is een mooi boeket van Happy Flower, meldt Erwin van Eekhout namens een club van zo’n zeventig chauffeurs.

(Tekst gaat door onder de foto)

Van Eekhout vindt het vreselijk wat er is gebeurd en wil zo zijn medeleven betuigen namens alle taxichauffeurs in Leiden. Hij heeft de chauffeur die betrokken was bij het ongeluk gesproken via WhatsApp. Bij het openzwaaien van zijn deur, zou het fietsende meisje zijn uitgeweken waarop de buschauffeur haar niet meer kon ontwijken. ,,Deze man is al heel erg lang taxichauffeur. Het heeft een enorme impact op hem en het is natuurlijk helemaal erg omdat er een kind bij is betrokken”, zegt hij. De taxichauffeur is een zelfstandige. Van Eekhout heeft geen idee of hij thuis zit of aan het werk is. ,,Maar voor ZZP’ers geldt: zonder werk geen inkomsten”, zegt hij. ,,Ik hoop dat hij professionele hulp gaat zoeken. Die gaat hij denk ik wel nodig hebben.”

Speculeren over de oorzaak van het ongeluk doet hij liever niet. ,,Maar tegen mijn eigen kinderen zeg ik altijd dat ze niet over de Breestraat moeten fietsen. Het is daar gewoon gevaarlijk. Ze kunnen alle routes door de binnenstad nemen wat mij betreft, maar niet die.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Veel mensen leggen bloemen neer bij de locatie waar Doris zaterdag het leven verloor.

Speculeren doet hij niet, omdat de politie nog onderzoek doet naar de oorzaak. Wel wil hij in het algemeen kwijt dat hij geen stad kent zoals Leiden waar de verkeerssituatie zo onoverzichtelijk is. ,,Kijk naar een vergelijkbare stad als Alkmaar, waar ik zelf vandaan kom. Daar is de hele binnenstad afgesloten voor autoverkeer. Iets verder van huis, in Oslo en Helsinki, zijn nul verkeersdoden. Ook daar is de binnenstad afgesloten of is een dertigkilometerzone ingevoerd waar iedereen zich aan houdt”, zegt Van Eekhout.

,,Het is in Leiden al jaren chaotisch en onoverzichtelijk. Neem nou de taxistandplaats bij het station. We kunnen het platform alleen schuin af en dan passeren we drie verkeersstromen. De gemeente Leiden is ons bij de aanleg gewoon vergeten, denk ik wel eens. Ik zit nu al 34 jaar in het vak en ben dagelijks op de weg, maar mij is nog nooit om mijn mening gevraagd.”

Ook de ouders van het meisje waren bij de plek des onheils. De moeder sprak de verzamelde buschauffeurs toe. Het Iraanse gezin is in Nederland omdat zij aan de universiteit een promotieonderzoek doet.

(Tekst gaat door onder de foto)

Medeleven

De gemeente wil niet vooruitlopen op de zaken en laat de kritiek van de taxichauffeur even voor wat het is. ,,Het is een zeer noodlottig ongeval dat iedereen heel erg heeft geraakt. Laten we voorlopig vooral stil zijn en meeleven met het verdriet van de diep ongelukkige ouders, familieleden en vrienden’’, laat ze via een woordvoerder weten. ,,Het is heel begrijpelijk dat omstanders emotioneel ook zeer getroffen zijn door de gebeurtenissen en dat er allerlei vragen rijzen over hoe het heeft kunnen gebeuren. Daarvoor moeten we echter het onderzoek van de politie afwachten en niet alvast gaan speculeren over de toedracht.

Het is dus belangrijk om nu eerst de uitkomsten van het onderzoek van de politie te weten. Los daarvan is verkeersveiligheid voor alle verkeersdeelnemers altijd een belangrijk onderwerp in Leiden. We werken gericht aan het verbeteren van verkeerssituaties om zo de verkeersveiligheid voor met name de kwetsbare deelnemers zoals fietser en voetganger te verbeteren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.