Irene Pronk nieuwe directeur van Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal

Irene Pronk.

Theo de With
Leiden

De Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal krijgen per 1 september een nieuwe directeur: Irene Pronk. Zij is de opvolger van de huidige directeur Nanette Ris, die met pensioen gaat.

Pronk geeft nu nog leiding aan het veel kleinere theater Het Kruispunt in Barendrecht. Daarnaast vervult ze diverse nevenfuncties in de theatersector. Zo is zij voorzitter van de afdeling Zuid Holland van de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directeuren (VSCD), jurylid van de mimetheaterprijs en lid van de Raad van Toezicht bij het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) in Rotterdam.

In Leiden zijn de Stadsgehoorzaal en Schouwburg jaren geleden gefuseerd tot één organisatie. De directeur zwaait de scepter over verschillende theater- en concertzalen in de stad.

Irene Pronk zegt over haar nieuwe baan: ,,Ik kijk er ontzettend naar uit om samen met het team een innovatief en divers hoofdstuk toe te voegen aan de rijke geschiedenis van de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen laten genieten van de kracht van kunst en cultuur. Na een bijzonder zware tijd voor iedereen gloort er voor onze podia langzaam weer hoop. We zullen moeten herstellen, maar dat gaat ons lukken in het besef dat al driehonderd jaar geleden kunstenaars in de schouwburg hun verhalen vertelden en in de Stadsgehoorzaal bijna tweehonderd jaar de mooiste muziek klinkt.’’

Nanette Ris heeft alle vertrouwen in haar opvolger. ,,Irene komt in een geweldig team, dat er zin in heeft om de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal te laten bruisen als nooit tevoren.’’

Irene Pronk studeerde aan ArtEZ, de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Na haar studie streek zij neer in Rotterdam, waar ze onder meer werkt bij het RO Theater. Sinds 2015 is ze directeur van Het Kruispunt in Barendrecht.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.