Grote drukte en chaos bij GGD-vaccinatielocaties door bezoekers die alleen voor een stempel komen; GGD Hollands Midden: kom vanaf 14 juni

De GGD hoopt dat het gele boekje ook vanaf 14 juni bij hen te koop is.© Publiciteitsfoto

Marieta Kroft
Leiden

Bezoekers die naar de vaccinatielocaties van de GGD Hollands Midden gaan voor een stempel in hun boekje, veroorzaken veel drukte en chaos. De GGD verzoekt eenieder dan ook met klem die stempel pas vanaf 14 juni te halen.

Op dit moment organiseert de GGD aparte stempeltenten naast de vaccinatielocaties in Leiden, Leiderdorp, Noordwijkerhout, Alphen aan den Rijn en drie in de Goudse regio. De tenten met het bijbehorende personeel zijn op 14 juni gereed. Ook hoopt de gezondheidsdienst dat de gele vaccinatieboekjes vanaf 14 juni op deze locaties te koop zijn.

De GGD ziet dat het momenteel ’ongelofelijk druk is op de vaccinatielocaties’. Er ontstaan lange rijen en chaos op de locaties. ,,Mensen die voor een stempel komen, lopen in de weg en frustreren het vaccinatieproces.’’

De drukte ontstond nadat minister Hugo de Jonge vorige week zei dat mensen die gevaccineerd zijn, met terugwerkende kracht een stempel voor het gele boekje kunnen halen bij de GGD. GGD Hollands Midden vaccineert deze week meer dan 10.000 mensen per dag. Om die grote aantallen aan te kunnen, zijn er speciale looproutes en balies ingericht. Om ervoor te zorgen dat het vaccineren door kan gaan, worden de in de weg lopende bezoekers voor een stempel weggestuurd.

Het gele boekje is overigens geen officieel vaccinatiebewijs, maar dient alleen voor de eigen administratie. Het vaccinatiebewijs, dat iedere gevaccineerde ontvangt, is het officiële bewijs. Op dat bewijs staat met welk vaccin hij of zij is gevaccineerd en ook staat er het ’batchnummer’ op van het vaccin.

Op 1 juli hoopt de EU een ’Green Certificate’ in te voeren. Dit is een digitaal certificaat dat in heel Europa geldig is. Het certificaat wordt niet alleen gebruikt om te reizen, maar ook om in Nederland toegang te krijgen tot evenementen, theaters, musea en sportwedstrijden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.