Buurtbewoners denken mee over herinrichting Hoge Rijndijk in Leiden

De huidige verkeerssituatie op de Hoge Rijndijk.© Archieffoto Hielco Kuipers

Chiara Mars
Leiden

Bewoners van de Hoge Rijndijk en andere belanghebbenden kunnen op twee (digitale) meedenksessies meepraten over de herinrichting van de Leidse verkeersader. De inspraakavonden worden op maandag 14 juni en dinsdag 22 juni belegd.

In september vorig jaar kondigde de gemeente het begin van de herinrichting van de Hoge Rijndijk aan. Het project moet de fileproblemen oplossen en de verkeerssituatie verbeteren. Voordat de bouwplannen worden gepresenteerd, gaat de gemeente intensief in overleg met belanghebbenden.

De herinrichting van de Hoge Rijndijk moet de verkeerssituatie op de drukke weg definitief verbeteren. Het project bestaat uit twee delen - van de Utrechtse Brug tot de Wilhelminabrug en vanuit daar tot de Leiderdorpsebrug - en moet in 2026 klaar zijn. Omdat er maar weinig ruimte is voor het ambitieuze project, moeten er belangrijke keuzes worden gemaakt.

Eerder dit jaar konden belanghebbenden suggesties en ideeën opperen op online platform doemee.leiden.nl. De schetsontwerpen die hieruit voortkwamen, worden tijdens de twee inspraakavonden besproken. Op 14 juni is tracé 1 aan de beurt, op 22 juni deel 2. Die moeten de gemeente helpen bij het maken van het definitieve ontwerp van de weg.

Ook de leerlingen van het Bonventuracollege leveren een bijdrage. Tijdens hun lessen aardrijkskunde maken zij verslagen en presentatieposters, die de gemeente meeneemt in de ontwerptekeningen.

Overlast

De gemeente heeft al eerder werkzaamheden uitgevoerd om ongelukken en filevorming op de Hoge Rijndijk te voorkomen, maar bewoners ervaren nog steeds veel overlast.

Door de straat van gevel tot gevel onder handen te nemen hoopt de gemeente ’de weg veiliger te maken voor alle verkeersdeelnemers’. Naast het verbeteren van de onveilige knelpunten op de weg, wil de gemeente de weg klimaatvriendelijk inrichten.

Komende winter moeten de schetsontwerpen klaar zijn. Het definitieve ontwerp en het uitvoeringsbesluit volgen in de jaren erna.

Aanmelden voor een van de sessies kan via het e-mailadres hogerijndijk@leiden.nl

Lees ook: Project Hoge Rijndijk in Leiden in gang gezet, al is het resultaat pas over drie jaar te bewonderen

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.