Zwemmen moet op enkele plekken in Leiden worden gedoogd, vinden drie raadsleden

Waterpret in De Zijl, met Leiderdorp op de achtergrond.© Archieffoto Taco van der Eb

Loman Leefmans
Leiden

Leiden moet een aantal plekken krijgen waar zwemmen in open water wordt gedoogd. Daarvoor pleiten de raadsleden Tom Leest (VVD), Roeland Storm (CDA) en Antoine Theeuwen (SP) in een brief aan het stadsbestuur. ’Een interessant idee’, vinden zij zelf.

In de late, eerste warme periode van het jaar zochten veel Leidenaars verkoeling. Dat gebeurde onder meer door te zwemmen op locaties waar dat eigenlijk niet mag ’zoals in singels en kanalen, of in havens bij aanlegsteigers.

In enkele gevallen leidde dat tot gevaarlijke situaties met langsvarende boten, of hebben zwemmers snijwonden door het glas en andere zaken op de bodem. En op meerdere plekken zorgt het voor enige overlast.’

Het trio kreeg bijvoorbeeld een bericht over de aanlegplaatsen aan de Trekvliet bij de Lasserstraat. Daar klimmen recreanten over aangemeerde bootjes die ze daarbij soms beschadigen, en bovendien wordt herrie gemaakt en rotzooi achtergelaten. ’Tegen dit soort overlast moet worden opgetreden’, schrijven de drie raadsleden.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Witte Singel lijkt op een strand.© Archieffoto Taco van der Eb

’Het is daarentegen wel begrijpelijk dat veel Leidenaars met dit warme weer zin hebben in een verkoelende duik dichtbij huis.’ Vorige jaar kwam stadsgrachtenadviseur Aaf Verkade met het idee om zwemmen op strategische plekken juist tijdelijk te gedogen ’door scherp materiaal uit het water te halen, een ballenlijn aan te brengen en een bord ’zwemmen op eigen risico’ te plaatsen.’

Volgens de raadsleden zijn dergelijke afgezette zwemgebieden ook te vinden in Amsterdam, Groningen, Berlijn en Londen. Daarom wordt nu gevraagd om te handhaven waar nodig, maar ook te bekijken of ’gedoogzwemmen’ mogelijk is, als proef. Burgemeester en wethouders antwoorden volgende maand.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.