Kaag en Braassem zet geen vallen meer voor eikenprocessierups; ze werken toch niet

Beeld van voorjaar 2020, toen medewerkers van de gemeente Kaag en Braassem vallen voor eikenprocessierupsen plaatsten.
© archieffoto gemeente
Kaag en Braassem

Het leek te mooi om waar te zijn: eikenprocessierupsen die zichzelf in de val laten lopen die gespannen is om de eik van hun keus.

Na een jaar proefdraaien heeft de gemeente Kaag en Braassem ook geconcludeerd dat het inderdaad niet klopt. ,,Helaas zijn uiteindelijk slechts enkele rupsen in de val gelopen.''

En dus heeft ze besloten om de vallen dit jaar niet opnieuw in te zetten, maar de plaagdieren op een breder front te bestrijden. Zo zijn nestkasten voor mezen opgehangen die wel pap lusten van de rupsen.

Ook wordt er minder vaak rond eikenbomen gemaaid. Dat moet insecten en andere natuurlijke vijanden van de jeukbeesten meer ruimte te geven. Wordt toch nog een nest gevonden of door bewoners aangemeld, dan laat de gemeente dit mechanisch verwijderen met het oog op de haartjes van de rups. Die kunnen niet alleen ondraaglijke jeuk veroorzaken, maar ook heftige allergische reacties.

Waarschuwing

Voordat ze vorig jaar tot een proef met enkele vallen overging, als eerste gemeente in de regio, had D66 al gewaarschuwd dat die niet zouden werken. Spijt van de proef heeft de gemeente echter allerminst. Integendeel, samen met de proeven die het kenniscentrum processierups elders in den lande deed tussen april en half juli 2020, zou het alleen maar duidelijker hebben gemaakt dat dergelijke vangsystemen niet werken.

Sterker nog, ze bleken hier en daar zelfs schadelijk. Zo maakten ze slachtoffers onder soorten die als natuurlijke vijanden te boek staan van de processierups, zoals roofkevers. In Kaag en Braassem viel dat laatste mee, leerden wekelijkse inspecties van de uit twee delen bestaande val zoals de gemeente die had aangeschaft.

Enerzijds is er een rond de bomen gespannen plakstrip die dalend verkeer maar één officiële route lijkt te bieden, via een buisje. Dat buisje leidt ze echter een grote zak in die voorzien is van aarde voor eventuele nestgevoelens.

Bij de plakstrips troffen medewerkers een enkele spin, bladluizen en pissebedden. De zakken bevatten, naast pissebedden en spinnen, ook ’vrij vaak’ mieren. Al konden die bij de wekelijkse inspectie ’ook weer vertrokken zijn’. ,,En voor zover bekend hebben deze insecten geen impact op de populatie van de processierups.’’

Op de bijna 9.600 gemeentelijke bomen telt Kaag en Braassem vierhonderd eiken. In zo’n twintig daarvan vond de gemeente vorig jaar de eikenprocessierups.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.