Na versoepeling van de coronaregels staan er veel concerten op het programma in Leiden

Jopie Jonkers en Koen de Cauter spelen Franse chansons.© Foto Rens Bressers

Theo de With
Leiden

Het voorzichtig loslaten van de coronaregels leidt tot een hausse aan concerten in de regio. Er mag weer voor vijftig man publiek worden gespeeld en deze versoepeling is bepaald niet aan dovemansoren gericht.

Zo staat bijvoorbeeld De X, organisator van concerten met wereldmuziek in Leiden, te trappelen om weer van start te gaan. Normaal zijn deze concerten in muziekhuis Q-bus, maar nu wordt er uitgeweken naar Scheltema omdat daar meer ruimte beschikbaar is. Sjaak van Rijn noemt het een unicum: ,,Het eerste concert van dit seizoen is tevens het laatste, want de zomer staat voor de deur.’’

De X presenteert op vrijdag 11 juni het Rembrandt Frerichs Trio. Normaal gesproken speelt dit trio rond pianist Frerichs vooral jazzmuziek, maar de musici spelen ook graag met muzikanten uit andere culturen. Er wordt morgen samengewerkt met zanger Mohammad Motamedi uit Iran. Hun gezamenlijke concert begint om 20.00 uur.

Gebr. de Nobel

Gebr. de Nobel is de verloren tijd ook aan het inhalen. De van oorsprong Alphense rapper Brainpower is zaterdag 12 juni te zien in het Leidse poppodium. Het is een uitgesteld optreden. Om zoveel mogelijk bezoekers te bedienen, doet Brainpower twee shows op een avond: om 18.45 en om 20.45 uur.

Programmeur Leontine de Reede is afgelopen week als een gek gaan rondbellen om zoveel mogelijk concerten binnen te halen. Daardoor heeft De Nobel de komende tijd ook Nachtelijke Escapades (18 juni), Sophie Straat (19 juni), Helter Shelter (25 juni) en Liquid Sun Orchestra (26 juni) in huis.

Sijthoff

Sijthoff aan de Doezastraat biedt komend weekend twee concerten. Zaterdag klinken er Franse chansons, vertolkt door Koen de Cauter (gitaar en zang) en Jopie Jonkers (zang en harp). Ze doen twee optredens: om 19.30 en 21.30 uur.

Dit geldt ook voor dubbeltalent Lisa Franken op zondagmiddag (14.00 en 16.00 uur). Zij laat zich in Sijthoff horen op zowel de piano als de cello. Op het repertoire staat muziek van Purcell, Elgar en Britten.

De Burcht

Grand café De Burcht biedt zondag een muzikaal reisje langs de Rijn aan. De reis voert door Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Er wordt muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw gespeeld en wel op historische instrumenten. De zes uitvoerende musici kennen elkaar van het conservatorium in Amsterdam. Om zoveel muziekliefhebbers te bedienen, zijn hier ook twee concerten: om 12.00 en 14.30 uur.

Voorschoten

Het Cultureel Centrum in Voorschoten pakt zondagmiddag uit met een concert van het Zoë de Priester Kwartet. De organisatie is in handen van jazzpodium PJPJ. Zoë de Priester is pas 22 jaar oud, maar wordt gezien als een aanstormend zangtalent. Haar concerten zijn zondag om 14.30 en 16.30 uur.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.