Wat een shirt! Het azuurblauwe pareltje dat Oranjesupporters nachtmerries bezorgt en dat nu in bezit is van Italiëliefhebber David Endt | EK-column

Totti.
© Foto Hollandse Hoogte / EPA

Oranjefans van boven de dertig zullen even slikken bij het zien van dit shirt.

Dit shirt werd gedragen door Francesco Totti, een van de Italiaanse beulen die in de halve finale van het EK in 2000 met een benutte strafschop de uitschakeling van het Nederlands elftal inluidde. Nadat Frank de Boer en Jaap Stam hun strafschop hadden gemist, zette Totti met zijn rake strafschop de stand op 3-0. Patrick Kluivert schoot daarna raak maar Oranje kwam de missers niet meer te boven.

Het shirtje van Totti werd na afloop niet geruild met een speler van het Nederlands elftal, maar kwam later via via in handen van David Endt, journalist en destijds teammanager van Ajax. Endt, een groot liefhebber van het Italiaanse voetbal, schreef over het shirt in zijn in beperkte oplage verschenen boek ’Shirt!’

Al valt er over smaak niet te twisten, het shirt van het Italiaans elftal tijdens het Europees kampioenschap 2000 wordt door veel voetballiefhebbers gezien als een van de mooiste voetbalshirts ooit. Trendsettend bovendien.

In een tijd waarin veel voetbalshirts bij de spelers als tenten over het lichaam hingen, zat het shirt van de Italiaanse fabrikant Kappa strak om het lijf. Het simplistische azuurblauwe tricot paste goed bij de lange haren van spelers Totti, Paolo Maldini en Alessandro Del Piero.

Twee jaar geleden organiseerde voetbalshirthandel Classic Football Shirts een verkiezing voor het mooiste shirt op een Europees kampioenschap. Het shirt van Italië 2000 eindigde op een tweede plek achter het Nederlands elftal-shirt van 1988.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.