Unieke inschrijving voor ZZ Leiden: basketbalploeg maakt debuut in Champions League

Kampioen ZZ Leiden gaat in de Champions League spelen.© Archieffoto Taco van der Eb

Joris Zandbergen
LEIDEN

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich ingeschreven voor de Basketball Champions League. De Leidse ploeg, die twee weken geleden de landstitel veroverde, kwam nog niet eerder uit op dat niveau.

Door de Leidse inschrijving moet Donar voorlopig in de wachtkamer plaatsnemen. De Groningse club, die al eerder aan de voorronde van de Champions League meedeed, meldde zich al voor de finale van de play-offs aan bij internationale basketbalbond FIBA. Volgens de regels heeft de landskampioen echter de eerste rechten.

,,Nederland heeft recht op een plek in de kwalificaties’’, zegt ZZ-voorzitter Marcel Verburg. ,,Als kampioen voelden wij ons aan onze stand verplicht. Misschien dat Donar nog voor een wildcard in aanmerking komt, maar daar houd ik me verder niet mee bezig.’’

Naar alle waarschijnlijkheid krijgt ZZ Leiden een plaats in de kwalificatieronde. Van de 56 clubs die zich aanmelden, worden er 24 direct geplaatst voor de eerste groepsfase, de overige 32 moeten zich middels onderlinge wedstrijden plaatsen voor een van de acht overgebleven plekken.

Mocht Leiden zich niet plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League, dan valt het automatisch terug naar de groepsfase van de Europe Cup, waar het al zes keer eerder aan deelnam sinds 2010.

Lees ook: Het bijzondere kampioensteam van ZZ Leiden

Lees ook: Met een vrolijke rondvaart kan ZZ Leiden alsnog z’n landstitel met de fans vieren [video]

Volgens Verburg kan het spelen op dat Europese niveau er voor zorgen dat de club makkelijker spelers aan zich kan binden, dan wel behouden. ,,Het kan een duwtje in de rug zijn qua personele bezetting.’’

De loting voor de kwalificatierondes van de Champions League is op 7 juli. De plaatsingswedstrijden zijn half september. ,,Wellicht worden die weer in een bubbel gehouden, maar dat is nog afwachten’’, aldus Verburg.

Mocht ZZ zich plaatsen voor de groepsfase, dan is het de vraag of het in de Vijf Meihal mag spelen. De FIBA eist een toeschouwerscapaciteit van minstens 3000 plaatsen.

,,We gaan dan dispensatie vragen, en anders wijken we misschien uit naar Den Haag’’, zegt Verburg. ,,Maar het legt wel het probleem van de nieuw te bouwen hal in Leiden op tafel. Die wordt ook te klein, dus zullen we nooit Champions League in Leiden spelen. Ik vind het pure onwil van de gemeente.’’ Mocht ZZ in de Europe Cup terecht komen, dan vervalt de eis van 3000 plaatsen.

Spelen in de Champions League brengt extra kosten met zich mee. ,,We zijn volop bezig dat plaatje rond te krijgen’’, aldus Verburg. ,,Intussen hebben we zo veel enthousiasme ervaren dat we denken dat we dat op tijd rond krijgen. Intussen gaan we ook een vacature uitzetten voor een bestuurslid commerciële zaken, en komt er een commercieel manager. We gaan daar een inhaalslag mee maken. Dat kost eerst wat extra geld, maar dat zien we als een investering die zichzelf gaat terugbetalen.’’

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.