Vogelwerkgroep pleit voor windturbines bij containerterminal Alpherium: ’Windmolens langs N11 zijn gehaktmolens voor trekvogels in De Wilck’

© Mediahuis

Erna Straatsma
Hazerswoude-Rijndijk

Nieuwe, grote windturbines langs de N11 vormen een groot gevaar voor de trekvogels in het Hazerswoudse vogelreservaat De Wilck. „Windmolens zijn gehaktmolens op die plek”, aldus Johan van der Haven van vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude.

De omgeving van het Alphense containerterminal Alpherium leent zich veel beter voor plaatsing van nieuwe windturbines, vindt de vogelwerkgroep. In die industriële omgeving zouden de molens ’veel passender’ zijn dan ’in de vanuit natuuroogpunt bezien, waardevolle delen van het Groene Hart’.

In een brief aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn pleit de vogelwerkgroep er daarom voor de N11 niet als ’zoekgebied’ voor nieuwe windmolens aan te wijzen. De weg loopt dicht langs het vogelreservaat, waar vooral ’s winters duizenden vogels bivakkeren.

Slagveld

„Het wordt een slagveld als die windmolens er komen”, zei Van der Haven woensdagavond tegen een groep raadsleden in buurtcentrum Pleyn 68 in het Hazerswoudse buurtschap Groenendijk. „Windmolens zijn gehaktmolens. Het verbaast me dat de omgeving van De Wilck is aangewezen als zoeklocatie voor nieuwe windmolens.” De Wilck is een beschermd Natura 2000-gebied.

De omgeving van de N11 tussen Zoeterwoude-Rijndijk en Alphen aan den Rijn staat als mogelijke ’zoeklocatie’ vermeld in de Regionale Energie Strategie van Holland Rijnland. De gemeente Alphen aan den Rijn neemt op 24 juni een besluit over dit plan. Op 17 juni is er een eerste debat over het onderwerp.

Lees ook: Nog geen definitief ’nee’ tegen meer windmolens langs N11, SP-motie krijgt onvoldoende steun

Mochten er nieuwe windturbines langs de N11 komen, dan kan de Vogelbescherming aandringen op de plaatsing van radars die vogels detecteren. Zodra zich grote groepen vliegende vogels aandienen, worden de windturbines dan stilgelegd om slachtoffers te voorkomen.

Funest

Van der Haven: „Maar ik denk dat het hier gewoon niet kan. Er zijn te veel beschermde vogels die in De Wilck komen. Dan moeten ze die windturbines continu stilzetten. Anders zijn er heel veel slachtoffers.”

De praktijk wijst volgens van der haven uit dat grote windturbines funest zijn voor beschermde vogels. Zo stierf twee weken geleden een lammergier na een botsing met een windturbine in Wieringerwerf. Een paar maanden geleden overleefde een jonge zee-arend in Duitsland een aanvaring met de wieken van een windturbine niet.

De Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude is van plan elk juridisch middel aan te grijpen om plaatsing van windmolens bij De Wilck tegen te gaan.

De leden van de vogelwerkgroep scharen zich met hun protest achter een grote groep Hazerswoudenaars, De afgelopen weken tekenden 2250 dorpelingen een petitie tegen de mogelijke komst van extra windturbines langs de N11. De petitie was opgesteld door het onlangs opgerichte actiecomité Turbulent.

Lees ook: Dorpsoverleggen Hazerswoude-Rijndijk betichten gemeente Alphen aan den Rijn van manipulatie, maar manipuleren zelf

Lees ook: Zuid-Holland wil bewoners beter betrekken bij afwijzen windmolens in het Groene Hart

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.